IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Търговското споразумение от първа фаза е от полза за САЩ и Китай

Китайският президент обаче не пропусна да изрази безпокойството си от намесата на САЩ в Тайван, Хонконг, Синдзян и Тибет през последните дни

21:48 | 20.12.19 г.
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че първата фаза от търговското споразумение ще бъде от полза както за Китай, така и за САЩ, съобщават държавната осведомителна агенция Синхуа и CNBC.

„Постигнатото икономическо и търговско споразумение от първа фаза между САЩ и Китай е добро за САЩ, Китай и целия свят“, заяви Си. „Както американският, така и китайският пазар и светът реагират положително на споразумението- САЩ искат да запазят близка комуникация с Китай и се стремят към подписване на споразумението и прилагането му възможно най-скоро“, допълни китайският лидер.

Си потвърди, че е имал телефонен разговор в петък с американския си колега Доналд Тръмп във връзка с търговското споразумение. Тръмп съобщи по-рано днес, че е провел „много добър разговор“ и че Китай е започнал „мащабни“ покупки на американски селскостопански стоки. В момента се провежда подготовка за официалното подписване на споразумението.

Синхуа не споменава конкретни подробности по ограниченото търговско споразумение. Двете страни обявиха миналата седмица, че са се договорили по текста на сделката, която включва смекчаване на някои мита и повишаване на покупките на земеделски стоки.

Си изрази „сериозно безпокойство“ заради намесата на САЩ през последно време в Тайван, Хонконг, Синдзян и Тибет, като заяви, че тези практики „са намеса във вътрешните работи на Китай, вредят на интересите на Китай и не водят до взаимно доверие и сътрудничество“.

През октомври Белият дом включи в черен списък редица китайски компании заради предполагаемо нарушаване на човешки права на представители на мюсюлманските общности в Синдзян. Тръмп подписа неотдавна и два законопроекта, подкрепящи протестите в Хонконг въпреки възраженията на Пекин.

Си заяви, че иска да продължи да поддържа връзка с Тръмп, за да „обменят възгледи по двустранните отношения и международните въпроси и заедно да постигат напредък в китайско-американските отношения въз основа на координация, сътрудничество и стабилност“, съобщава Синхуа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още