Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Климатичната криза ще свие икономиките на Г-7 два пъти повече от Covid до 2050 г.

Страните от Г-7 ще губят по 5 трлн. долара годишно до 2050 г., ако температурите се повишат с 2,6 градуса по Целзий

Климатичната криза ще свие икономиките на Г-7 два пъти повече от Covid до 2050 г.

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Икономиките на богатите страни ще се свият два пъти повече, отколкото в кризата от Covid-19, ако не успеят да се справят с нарастващите емисии на парникови газове, съобщава Guardian. Страните от Г-7 - най-големите индустриализирани икономики в света - ще губят по 8,5% от БВП годишно, или по близо 5 трлн. долара от икономиките си, в рамките на 30 години, ако температурите се повишат с 2,6 градуса по Целзий, сочат изследвания на Oxfam и Swiss Re Institute.

Икономиките на страните от Г-7 са се свили средно с около 4,2% при пандемията от коронавируса, а икономическите загуби от климатичната криза до 2050 г. ще бъдат приблизително два пъти по-големи, според изследването.

Икономиката на Обединеното кралство би губила по 6,5% годишно до 2050 г. при настоящите политики и прогнози, в сравнение с 2,4%, ако целите на Парижкото споразумение за климата бъдат изпълнени, предава БГНЕС. 

Още по темата

Други държави ще бъдат засегнати много по-зле, като Индия, чиято икономика ще се свие с една четвърт поради повишаване на температурата с 2,6 градуса, Австралия ще претърпи загуба от 12,5%, а Южна Корея ще загуби близо една десета от своя икономически потенциал.

Лидерите на страните от Г-7 - Великобритания, САЩ, Япония, Канада, Франция, Германия, Италия, както и ЕС, ще се срещнат в Корнуол в петък, за да обсъдят глобалната икономика, ваксините за Covid, данъците върху бизнеса и климатичната криза.

Моделирането от застрахователната компания Swiss Re е взело предвид прогнозните преки въздействия от изменението на климата като екстремни метеорологични условия - суши и наводнения, както и ефектите върху производителността от селското стопанство, здравето и топлинния стрес.

„Изменението на климата е дългосрочният риск номер едно за световната икономика и да останем там, където сме, не е опция - имаме нужда от повече напредък от страна на Г-7. Това означава не само задължения за намаляване на CO2, но и подпомагане на развиващите се страни, това е изключително важно", казва Джером Хегелиглавен икономист на Swiss Re.

Той пояснява, че ваксините срещу Covid-19 също са ключов начин за подпомагане на развиващите се страни, тъй като техните икономики са силно засегнати от пандемията и ще се нуждаят от помощ за възстановяване по зелен път, вместо чрез стимулиране на изкопаемите горива.

Специалистът установи, че политиките и обещанията на правителствата за намаляване на емисиите на парникови газове все още са недостатъчни за постигане на целите на Парижкото споразумение.

Освен че ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7, Великобритания ще бъде домакин и на жизненоважните преговори за климата на ООН, наречени Cop26, този ноември в Глазгоу.

Преди тези преговори Великобритания призова всички страни да излязат с по-строги ангажименти, за да постигнат целите за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2°С и за предпочитане не повече от 1,5°С над прединдустриалните нива. Долната граница се отдалечава все повече, тъй като се очаква емисиите на парникови газове да скочат рязко тази година, с втория най-висок скок в историята, поради отскока от рецесията заради Covid-19 и нарастващото използване на въглища.

Дани Шрискандараджах, главен изпълнителен директор на Oxfam GB, каза: „Климатичната криза вече опустошава живота в по-бедните страни, а най-развитите икономики в света не са имунизирани. Правителството на Обединеното кралство има възможност да поведе света към по-безопасна и по-жизнена планета за всички нас“.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Други Борис Джонсън Г7

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Гутериш: Държавите трябва да обновят хранителните си приоритети