IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои държави влизат в "новата Г7"

По БВП на база паритет на покупателната способност сегашната група отстъпва на седем развиващи се икономики

16:27 | 08.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои държави влизат в "новата Г7"

Освен че в своя последен доклад „Световна икономическа перспектива“ Международният валутен фонд (МВФ) понижава оценката си за световната икономика, данните на организацията разкриват и други интересни факти, пише Financial Times.

Седемте най-големи по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) развиващи се икономики сега са по-големи от индустриализираните държави членки на Г7, ако се вземе техният БВП, измерен чрез паритета на покупателната способност (ППС).

Хипотетично новата група държави от Г7, измежду които са страните от БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай, както и тези от МИНТ – Мексико, Индонезия и Турция, разполагат с общ БВП в размер на 37,8 трлн. долара (измерен чрез ППС) спрямо 34,5 трлн. долара за „старата“ група на Г7 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ.

Новите опити за измерване на БВП също потвърждават, че по отношение на ППС Китай вече е най-голямата икономика, задминавайки САЩ. По пазарни валутни курсове щатската икономика се равнява на 17,4 трлн. долара, докато китайската - на 10,4 трлн. долара. По съпоставими цени обаче БВП на Китай възлиза на 17,6 трлн. долара, с което икономиката на азиатската страна се изкачва на първото място.

Подходът за измерването на БВП чрез паритета на покупателната способност отразява факта, че с един долар можете да си купите повече или по-малко в различните страни. Например, фризьорските услуги в Шанхай ще са много по-евтини в сравнение с тези в Ню Йорк, отбелязва Financial Times. Паритет съществува тогава, когато стоките и услугите от дадена потребителска кошница могат да бъдат закупени в две дадени дъражави срещу една и съща парична сума. За сравнението на цените служат валутните курсове.

Изчисленията на паритетите обаче не претендират за точност, както показват ревизиите от тази година. Но дори и с определени уговорки, новите изчисления показват един драматично променен свят – половината от 20-те най-големи икономики сега са развиващи се пазари, а другата половина са от богатия свят.

Индонезия влиза в топ 10 и измества Великобритания, за да се превърне в 9-тата най-голяма икономика в света. Нигерия, която също е един от членовете на МИНТ, губи десет места в класацията и пада до 30-о място от 20-о, след като правителството й промени измерването на своя БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Свърши се с старата империалистическа система, сега старите Г-7 ще сърбат яко супата ведин КОРЕННО РАЗЛИЧЕН И НОВ СВЯТТова му е спасението за народите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
dakl
преди 9 години
С просто око става ясно кои са причините за силно изострените международни отношения, както и това кои страни ще са победителите в обозримо бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още