IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИНТ: Н като Нигерия

Африка има нова "икономическа звезда", която няма намерение да измени на възхода си

18:18 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МИНТ: Н като Нигерия

В серия от съвместни коментари Bulgaria On Air и Investor.bg разглеждат четирите страни, които се очаква да заместят БРИКС като новия двигател на глобалния икономически прогрес – Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция.

За всички експерти, а дори и за по-бегло следящите икономическите реалности доскоро безспорен лидер сред държавите на африканския континент бе Южна Африка. Страната бележеше сравнително силен растеж на фона на раздирания от бедност и корупция регион. Някак неусетно обаче тенденцията се промени и нов силен играч зае тази позиция – Нигерия.

Една от многолюдните страни в света постигна годишен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 6,81 на сто спрямо 1,9% за Южна Африка през 2013 г. Доброто представяне бе стимулирано от силния ръст на преките чуждестранни инвестиции, които се разшириха до 7 млрд. долара.

Други икономически показатели също свидетелстват в полза на благоприятните перспективи пред нигерийската икономиката. Годишната инфлацията в страната достигна 8% през декември 2013 г., като тенденцията на поскъпване на потребителските стоки стимулира вътрешното търсене.

Макар държавата да преразпределя голям процент от изработения от частния сектор продукт, което в условията на засилена корупция на континента едва ли може да се разглежда като най-разумното решение, бюджетният дефицит и дълга запазват доста позитивни стойности. Външните задължения на Нигерия достигнаха едва 20 на сто – процент, за които много от развитите и претендиращите за успешно развиване страни могат само да мечтаят. В допълнение, бюджетният дефицит за 2013 г. бе 1,9%, което говори за относителна фискална дисциплина на фона на глобалните тенденции.

Африканската страна претърпя доста метаморфози в последните 25 години. През 1990 г. аграрният сектор бе силно застъпен в битието на нигерийците и бе отговорен за 40% от националното богатство. В момента обаче равнището достига 25 на сто, като преструктурирането се изразява в засилване на технологичния и строителния сектор, както и на развлекателната индустрия в лицето на местния Холивуд – Ноливуд.

Въпреки изцяло позитивната първоначална нагласа, която провокират данните от страната, не на подобно мнение обаче са експертите от Световната банка (СБ). Изготвяната от международната институция класация Doing Business поставя африканската страна на незавидната 147-а позиция сред 189 разглеждани държави. Основни проблеми очаквано са корупцията и бюрокрацията.

Инвеститорското доверие обаче видимо не бележи отстъпление на фона на изнесените от СБ факти. Водещият борсов индекс в страната NSE отчете ръст от 26 на сто през 2013 г. Трендът е възходящ и през новата годината.

Повече на Н-то в абревиатурата МИНТ – Нигерия, може да научите от разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още