IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИНТ: И като Индонезия

Оптимизмът и песимизмът водят тежка битка за бъдещето на азиатската страна

18:34 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МИНТ: И като Индонезия

В серия от съвместни коментари Bulgaria On Air и Investor.bg разглеждат четирите страни, които се очаква да заместят БРИКС като новия двигател на глобалния икономически прогрес – Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция.

След като изживя трудни последни месеци, Индонезия очаква подобрение на икономическите перспективи през 2014 г. Ако погледнем статистиката, основанията за подобна тенденция несъмнено са налице. Изцяло благоприятна ли е обаче картината пред азиатската страна?

На първо място може да погледнем икономическия растеж. За разлика от забавящия се ръст в голяма част от страните в региона, очакванията са Индонезия да се похвали с разширение на икономиката от около 5,8 на сто през настоящата година.

Благоприятните перспективи пред инфлационното равнище могат да бъдат окачествени като втория стабилен стълб що се касае до статистическите данни. При целево равнище в диапазона 3,5-5,5% азиатската страна отчете ниво от 4,9% на годишна база през декември.

Добрите новини за Джакарта обаче не се изчерпват с това. Националното статистическо бюро публикува най-големия търговски излишък за последните 20 месеца през ноември, което облекчи до голяма степен натиска върху централната банка да повиши още лихвените проценти.

Всички тези данни несъмнено са една солидна база, върху която индонезийската икономика може да стъпи и да развие своя потенциал. Проблемите пред представителя на МИНТ обаче също не са за пренебрегване.

Неблагоприятните условия за бизнес в страна продължават да са голямото предизвикателство за гладните за нови дестинации глобалните инвеститори. Този факт се забелязва и отчита в редица международни класации, сред които попада и изследването на глобалната икономическа свобода на Heritage Foundation. Там Индонезия заема незавидното 100-тно място сред 178 страни.

Като основен проблем пред страната от Heritage изтъкват затрудненото навлизане на местния пазар. Въпреки наличието на привлекателен корпоративен данък от 25% много инвеститори са спирани от тежките регулаторни мерки, включващи одобрение на каквито и да е било частни инвестиции в страната на най-високо политическо ниво.

Стъпки по подобряване на бизнес средата бяха предприети в началото на ноември 2013 г., когато властите облекчиха частично ограниченията за инвестиции в телекомуникационния и фармацевтичния бранш. Ходът бе част от битката на страната да възвърне покупателната способност на националната си валута. Индонезийската рупия поевтиня с близо 20 на сто спрямо щатския долар за календарната 2013 г., след като централната банка бе принудена на няколко пъти да повишава основната си лихва вследствие на засилващата се инфлация.

Освен чисто икономическите проблеми, страната бе изправена и пред редица политически предизвикателства. Отново през ноември вниманието привлече многобройният протест на работници, който впоследствие прерасна в ефективна стачка. Действията бяха предизвикани от желанието за възнаграждение, което да настигне темпа на растеж на цените.

Надеждите обаче поставиха Индонезия в престижната нова абревиатура, която се очаква да диктува икономическите реалности през следващите десетителия – МИНТ (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция). Какво е мнението ви за очертаващите се нови звезди на икономическия небосклон? Има ли потенциала МИНТ да засенчи БРИКС? Очакваме вашите мнения и коментари на info@investor.bg.

Повече по темата може да научите от разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още