IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИНТ: М като Мексико

Мексиканската икономика прие пътя на отваряне към чуждестранните инвестиции, което може да е най-силният ѝ коз в бъдеще

20:37 | 17.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МИНТ: М като Мексико

В серия от съвместни коментари Bulgaria On Air и Investor.bg ще разгледат четирите страни, които се очаква да заместят БРИКС като новия двигател на глобалния икономически прогрес – Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция.

Погледнато на първо четене, мексиканският президент Енрике Пеня Нието наистина има доста допирни точки с японския премиер Шиндзо Абе.

На първо място, и двамата встъпиха в длъжност в края на 2012 г. с обещанията за смели реформи и икономически просперитет. Но докато Абе заложи на силната ръка на държавата и безкомпромисната намеса на Японската централна банка, то колегата му се насочи към отваряне на икономиката за външни инвестиции.

На второ място, перипетиите пред енергийните сектори в двете страни. Японските атомни централи бяха напълно блокирани след аварията във "Фукушима"-1 през 2011 г. Това повиши значително размера на вноса на енергийни продукти в страната и постави под сериозна въпросителна плана на управляващите за девалвация на йената.

Същевременно на 12 декември в продължило близо 40 минути гласуване долната камара на мексиканския парламент премахна 73-годишния монопол на държавната петролна компания Petroleos Mexicanos. Мексиканските депутати гласуваха с 354 гласа "За" срещу 134 "Против", ратифицирайки одобрените по-рано от Сената промени.

С това не закъсняха и оптимистични прогнози. Експерти веднага отчетоха, че Мексико ще премине от енергиен пазар, управляван от един играч, към такъв, в който ще бъдат допуснати и частни петролни и газови дружества. Промените вече позволяват на правителството да си партнира и с частни фирми чрез различни видове договори, включително лицензи.

Въпреки че особено внимание прикова енергийната реформа, амбициозният реформатор Нието осъществи през първата година от мандата си множество законови промени – от образователния до медийния сектор. Икономическите резултати на страната обаче останаха разочароващи, като чуждестранните инвеститори останаха по-скоро пасивни с оглед на социалното недоволство от реформите. Гаранция за това е последното издание на класацията Doing Business, изготвяна от Световната банка, в което страната отстъпи с пет места до 53-та позиция.

През септември страната бе обхваната от масови сблъсъци между полицаи и ученици, които протестираха срещу планираната от правителството образователна реформа. Междувременно десетки хиляди учители проведоха мирен протест срещу реформата.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието прие въвеждането на основно преструктуриране на образованието в държавата, включващо централизирането на процеса по наемането, запазването и освобождаването на учители. Основните опасения на преподавателите бяха, че новият закон може да доведе до масово съкращение на учители.

Традиционно, мексиканската икономика е силно зависима от тази на САЩ. И докато Щатите видимо показват известни признаци на съживяване, което намери леко отражение в свиването на количествените улеснения през декември, то при Мексико ефектът от ограничаването на лесните пари може да е обратен. При едно евентуално действително стопиране на разширяването на баланса на Фед, в което все пак доста хора се съмняват, ефектите ще се проявят в ограничаване на финансирането за развиващия се свят.

Въпреки всичко с оглед на заявката за реформи в Мексико и привидно твърдата ръка, с която си служи президентът Нието при изготвянето на закони, видимо страната ще се превръща във все по-атрактивна дестинация за чуждестранните капитали. Факт, по който централноамериканската страна значително се различава от Япония и политиките по силна държавна намеса в икономиката на премиера Абе.

Очакваното добро представяне на Мексико го вкара в престижната нова абревиатура, която се очаква да диктува икономическите реалности през следващите десетителия – МИНТ (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция). Какво е мнението ви за очертаващите се нови звезди на икономическия небосклон? Има ли потенциала МИНТ да засенчи БРИКС? Очакваме вашите мнения и коментари на info@investor.bg.

Повече за мексиканската икономика може да видите в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 10 години
Здравейте,благодарим за хубавата идея, вероятно ще я разгледаме в някое от следващите ни издания. Следете ни :)Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Dimat
преди 10 години
Няма ли Bulgaria On Air да направи едно предаване,където да опише съдбата на всички страни,където са се втурнали големи чуждестранни "инвеститори",направили са ги "проспериращи,тигри,пантери и т.н" и след като са измъкнали колосални печалби и са унищожили природата им,са офейкали при други кандидати за "просперитет",като са оставили пустини след себе си.Хайде да ви видя,имате ли кураж да направите едно такова предаване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още