IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико либерализира енергийния си сектор

Ако предложенията на президентa Енрике Пеня Нието бъдат приети, частни капитали ще проникнат в енергийния сектор на страната

17:42 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието очаква реформата да осигури и по-евтино гориво за мексиканските граждани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието очаква реформата да осигури и по-евтино гориво за мексиканските граждани. Снимка: Ройтерс

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обяви своето намерение да промени Конституцията, с което да отвори енергийния сектор на страната към чуждестранните инвеститори за пръв път от 75 години насам – ход, който може да донесе стотици милиарди долари приходи на страната в момент, в който големите петролни компании водят ожесточена битка в търсенето на нови места за добив на енергийни ресурси.

През юни тази година президентът прие и конституционна реформа за отваряне на телекомуникационния сектор на страната.

Неговото предложение към ExxonMobil и Shell да инвестират в страната бе насочено към разбиването на монопола на държавната компания Pemex, пише на страниците си Financial Times.

Тази стъпка е най-голямата промяна за Мексико след приемането на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement, или известно като НАФТА) през 1994 г.

Президентът Пеня Нието иска да промени член 27 от Конституцията, който забранява частните договори в сектора, и член 28, който дава право само на държавни компании да управляват енергийния сектор на страната.

Промените, които той предлага на Конгреса за обсъждане, включват подписването на договори, с които да се разпределя печалбата, а не създадената продукция.

„Много добро предложение“, смята Дънкан Ууд, директор на Wilson Centre’s Mexico Institute във Вашингтон. „Ще бъде интересно да видим как петролните компании ще възприемат подялбата на печалбата вместо на продукцията. По този начин компаниите може и да не осчетоводяват своите резерви.“ Според регламент на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ обикновено компаниите трябва да образуват резерви и да ги осчетоводяват.

Запасите на Мексико се изчисляват на 115 млрд. барела петрол – количество, сравнимо с това на Кувейт. Малко повече от половината са от традиционни източници, включително шистов газ. Pemex изчислява, че с достатъчно инвестиции и добивни технологии още около 27 млрд. барела от суровия петрол могат да се добиват от морското дъно и да се добавят към официалните запаси на страната.

Всички етапи от енергийното производство на Мексико – от добива, през рафинирането до доставянето – са законна собственост на мексиканските граждани от 1938 г., когато президентът Ласаро Карденас отчужди земите, от които добиваха петрол американските и английските компании, и промени Конституцията на страната.

Въпреки че национализацията на земите е повод за национална радост на всеки 18-и март, заради Pemeх последваха дълги години на липса на инвестиции. Една трета от приходите в държавния бюджет идват от Pemex. Печалбата на компанията е 100 млрд. долара. Pemex е седмият най-голям производител на петрол в света. За 10 години обаче неговото производство се е свило с една четвърт до 2,6 млн. барела петрол на ден. Президентът увери, че планът не цели енергийната компания Pemex да бъде приватизирана чрез борсата.

Според Пеня Нието реформата ще обърне тази негативна тенденция и ще осигури по-евтино гориво за мексиканските граждани. Според него Мексико може да увеличи производството си на петрол до 3 млн. барела на ден през 2018 г. до 3,5 млн. барела на ден до 2025 г. Производството на газ също ще се увеличи – от 5,8 млрд. кубични фута в момента, през 8 млрд. кубични фута през 2018 г. до 10,4 млрд. кубични фута през 2025 г.

Лявата партия Демократична революция заяви, че няма да подкрепи конституционните промени. Управляващата Институционална революционна партия на Пеня Нието и консервативната Национална партия обаче вече имат достатъчно гласове, с които си осигуряват нужното мнозинство от две трети в Сената и в Конгреса и реформата ще да бъде приета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още