IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико понижи ключова лихва до рекордно ниско ниво

Последващо понижаване на лихвата по еднодневните депозити обаче не е препоръчително в обозримо бъдеще, отбелязват от мексиканската централна банка

18:56 | 25.10.13 г.
Мексико понижи ключова лихва до рекордно ниско ниво

Централната банка на Мексико понижи лихвата по еднодневните депозити с 25 процентни пункта до 3,50%, подчертавайки, че последващо понижаване на разходите за заемане на средства не е препоръчително, съобщи Bloomberg.

Това е втори пореден месец на понижаване на лихвата, като целта е икономиката да ускори растежа, след като темпото ѝ на разширяване достигна най-бавната си скорост след изпадането ѝ в рецесия по време на световната финансова криза през 2009 г.

Понижаването на лихвата бе прогнозирано от 21 от общо 26 икономисти, анкетирани от Bloomberg, като трима очакваха то да бъде с половин процентен пункт, а двама – да остане без промяна.

Допълнителни понижения на лихвата не са препоръчителни в обозримо бъдеще“се посочва в съобщение на централната банка, придружаващо решението.

„Вземайки предвид очакваната фискална политика, бордът на директорите смята, че монетарната позиция е в унисон със“ забавянето на инфлацията близо до целта от 3%, се добавя в документа.

При положение, че инфлацията се забавя до най-слабото си темпо от 8 месеца, политиците разполагат с пространство за допълнително стимулиране на ръста, заяви Марко Овиедо, главен икономист за Мексико в британската банка Barclays Plc. „Икономиката се мъчи да излезе от стагнацията. Инфлацията е безопасна, това позволява на централната банка да понижи лихвата“, изтъкна той в телефонно интервю преди обявяването на решението.

Предишното понижение на лихвата с 25 базисни пункта бе обявено на 6 септември, като решението е било взето с 3 гласа срещу 2. Мнозинството се обосновава с по-бавния икономически растеж през втората половина на годината, който ще помогне за обуздаването на ръста на потребителските цени, сочи протоколът от заседанието. Годишната инфлация се забавяше през всеки от последните 5 месеца, достигайки 3,39% през септември.

През миналия месец правителството на страната понижи прогнозата си за растежа за 2013 г. до 1,7% от очакваните в началото на годината 3,5%, след като индустриалното производство се сви с 0,6% през второто тримесечие, а продажбите на дребно отчетоха спад през 2 от последните 3 месеца. Публичните разходи също бяха понижени, износът стагнира, а разрушенията от 2 урагана свиха търсенето и инвестициите.

Оценките на анализаторите са за още по-бавен растеж през тази година, сочи проучване на  Banamex, подразделение на американската банка Citigroup Inc., проведено на 22 октомври. Очакванията са мексиканската икономика да се разшири с 1,2% през тази година, като това би било 3 пъти по-слабо постижение от отчетените за миналата 3,9%.

„Представянето на икономиката продължава да разочарова“, заяви Алберто Рамос, главен икономист за Латинска Америка в американската банка Goldman Sachs Group Inc. „Ако не бъде подобрено, то може да разклати основите на положителния импулс от реформите“, добави той.

След обявяването на решението мексиканската валута поскъпна с 0,9% до 12,8569 песо за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още