Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кои са най-големите политически рискове за световната икономика през 2019 г.?

Анализаторите от Bloomberg посочват какво ще определя растежа през следващата година

Кои са най-големите политически рискове за световната икономика през 2019 г.?

Снимка: Архив Ройтерс

Анализаторите на агенция Bloomberg определят световната търговска война, Brexit и цените на петрола като основни рискове, които могат да повлияят на растежа на световната икономика през 2019 година.

Според обзора, публикуван от агенцията, експертите обръщат специално внимание на взаимоотношенията на САЩ и Китай. Лидерите на двете страни се договориха в началото на декември за примирие в търговската война. Китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Доналд Тръмп подробно обсъдиха създалата се ситуация в китайско-американските отношения, отбелязва ТАСС.

Двете страни ще трябва да постигнат взаимно разбирателство по такива ключови проблеми, сочени за препъни-камък, пред развитието на двустранните контакти, като по-голям достъп до пазара, защита на интелектуалната собственост, премахване на ограниченията за износа на нови технологии, киберсигурността и борбата с престъпленията в интернет. Ако не бъде намерен изход от ситуацията през близките три месеца, Вашингтон обеща да повиши съществено митата от 10 процента на голям спектър китайски стоки до 25 процента.

Ако САЩ въведат мита на всички вносни стоки от Китай, китайският брутен вътрешен продукт (БВП) ще изгуби 1,5 процентни пункта през 2019 година, а като цяло растежът на икономиката ще се понижи до 5 процента, макар че съществени мерки в отговор, които би взел Китай, ще смекчат удара, отбелязват експертите на Bloomberg.

Сред изброените рискове е и ситуацията в Италия. В края на октомври Европейската комисия поиска от Рим да коригира проектобюджета си за 2019 година. През юни ЕК препоръча на Италия да намали бюджетния си дефицит с 0,6 на сто от БВП спрямо 2018 година. В представения през октомври проектобюджет Италия залага повишение с 0,8-0,9 процента, за да увеличи социалните си програми. Италианското правителство обаче остави без промяна заложения дефицит за 2019 година, като намали само някои показатели в проекта, отбелязва ТАСС.

Според анализаторите на Bloomberg риск за световната икономика догодина представлява и Brexit. В края на ноември лидерите от ЕС приеха споразумение с Великобритания за Brexit и политическа декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да влезе в сила, това споразумение трябва да получи одобрението от Европарламента и британските законодатели. Brexit е планиран за 29 март 2019 година, след което, според плана, трябва да има преходен период до края на 2020 година.

Според експертите на Bloomberg, ако има т. нар. твърд Brexit, т.е. Великобритания излезе от ЕС без споразумение, растежът на икономиката на Обединеното кралство ще бъде със 7 процента по-нисък до 2030 година спрямо растежа, който страната би имала, ако остане в ЕС. Ако има сделка по Brexit, която да включва членство на Лондон в европейския митнически съюз, се очаква британският БВП да бъде с 3 процента по-нисък до 2030 година, отколкото ако страната запази членството си.

Сред останалите рискове за световната икономика през 2019 година експертите на Bloomberg посочват цената на петрола, както и предстоящите избори в редица страни през идната година. По въпроса за петрола ключов фактор представляват взаимоотношенията между САЩ и Иран, както и действията за съкращаване на петролния добив на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и на страните производителки на петрол, които са извън картела, но са част от формата ОПЕК+.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Най-големият риск е запазването на грешния основен икономически подход за държавно управление.
При наличие на местната проява на допусканата световна държавна грешка е подсигурен провалът на правителството.

Още от Други
САЩ ограничават доставките на самолетно гориво за Венецуела