IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предизвикателствата пред пазарите през октомври

В миналото този месец от годината се е доказал като повратна точка за борсите

11:13 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са предизвикателствата пред пазарите през октомври

Октомври обикновено е рисков месец за пазарите като и тазгодишният не прави изключение, пише CNBC.

Редица фактори като промяната в курса на паричната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед), забавянето на световната икономика и геополитическите рискове в различни точки на земното кълбо (Киев, Хонконг, Бразилия), са в състояние да объркат сметките на пазарите.

Още първата седмица на месеца е изпълнена с важни събития, започвайки от вчерашната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която президентът на институцията Марио Драги не предостави очакваните детайли за програмата за изкупуване на активи и не даде индикации за започване на количествени улеснения в стила на Фед.

Днес се очаква докладът за заетостта в САЩ през септември, който ще е от ключово значение за следващите стъпки на Фед, а в неделя ще се проведат президентски избори в Бразилия.

Пазарите започват месеца с колебания и вече показват индикации, че са притеснени от Фед и таят опасения относно растежа в Европа и Китай.

„Исторически погледнато октомври е месец на обратите, когато пазарите се повдигат след предишните слабости, но и често тези слабости продължават и през октомври. Може би ще трябва да изчакаме до средата на месеца за данни от Китай и тогава може да бъде осъществен обратът. Смятаме, че цените на акциите ще са във възход оттук до края на годината“, коментира старши вицепрезидентът и главен глобален инвестиционен стратег в Charles Schwab Джеф Клайнтоп.

Месецът ще отбележи повратната точка в политиката на Фед, който се очаква да прекрати програмата си за количествени улеснения на 29 октомври. След това централната банка бавно ще се придвижи към повишаване на лихвените равнища през следващата година, така че всяка порция икономически данни ще е от решаващо значение.

„За пръв път от доста време сме в очакване на следващата година и хората започват да мислят за преразпределяне и инвестиции. Те са уверени от предстоящото покачване на лихвите. Не знаем какъв ще бъде цикълът на този процес, но сме доста сигурни, че той ще се случи през следващата година“, каза стратегът в RBS Джон Бригс.

Икономистите очакват първото покачване на лихвените проценти да се случи в средата на 2015 г., но точният период зависи от състоянието на икономиката. Това премества тежестта върху икономическите данни, чиято първа порция идва в петък с данните за заетостта през септември. Очаква се докладът да покаже разкриването на 225 хил работни места през месеца и минимална промяна на безработицата при 6,1%.

Октомврийските данни ще бъдат ключови за това по какъв начин ще започне четвъртото тримесечие след две положителни тримесечия, последвали слабо първо такова, отчита главният икономист в JP Morgan Брус Касман. Той посочва, че ще следи до каква степен ниската инфлация, породена до голяма степен от занижените цени на бензина и енергията, ще помогне на потребителите и дали икономиката ще бъде повлияна от слабости в чужбина.

Третото тримесечие беше белязано от силното представяне на американския долар като доларовият индекс се покачи с близо 8%, отчитайки най-добрия си месечен ръст от 6 години насам. Доларът се възползва от доброто представяне на американската икономика на фона на слабости в Европа, Япония и Китай, регистрирайки големи печалби срещу еврото и йената. Американската валута печели и срещу валутите на развиващите се пазари, чиито икономики са зависими от суровините.

Очаква се доларът да продължи възхода си, което би могло да се окаже в ущърб на някои пазари през четвъртото тримесечие, като този на суровините, където петролът сорт Брент поевтиня с 15% през третото тримесечие, а цената на златото се смъкна с над 8%.

Доларът поскъпна, а доходността по държавните облигации остана сравнително ниска в рамките на тримесечието, белязано от геополитески събития, всяко от което би могло да има ефект върху пазара. Санкциите срещу Русия продължават да сеят тревоги относно отслабената европейска икономика. Междувременно въздушните удари на водената от САЩ коалиция срещу джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия и Ирак досега не са се отразили на енергийните пазари, но участниците остават нащрек. Демонстрациите в Хонконг, настояващи за демократични избори, пък повдигат въпроси в дългосрочен план за нерешените политически въпроси и реформите в Китай.

Пазарите реагираха отрицателно на преднината, която дават социологическите проучвания на настоящия президент на Бразилия Дилма Русеф срещу основния ѝ претендент Марина Силва, която е възприемана като по-голям реформатор.

Позитивен за американските пазари може да се окаже сезонът на корпоративните отчети. Инженерната компания Alcoa обявява финансовите си резултати за третото тримесечие на 8 октомври, а следващата седмица ще я последват и големите банки.

„Смятам, че очакванията са доста ниски, за печалби около 6-7%. Ще разберем от някои компании какво се случва по света. Положението е влошено донякъде, но някои от ориентираните към потребителите в САЩ компании ще кажат, че нещата изглеждат по-добре. По-важното според мен е какво се случва в Европа“, каза Клайнтоп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още