IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са уволнените висши саудитски представители заради убийството на Джамал Кашоги

Вископоставен кралски съветник и зам.-началник на разузнаването са отстранени от постовете си, но кои всъщност са те?

17:46 | 20.10.18 г. 3
<p>
	Саудитският дисидент Джамал Кашоги по време на конференция в Лондон, 29-и септември, 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саудитският дисидент Джамал Кашоги по време на конференция в Лондон, 29-и септември, 2018 г. Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия уволни днес двама основни сътрудници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, след като Рияд призна, че журналистът Джамал Кашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул, предаде Франс прес.

Уволнените са съветникът по медийните въпроси в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири. И двамата бяха част от приближеното обкръжение на принц Мохамед бин Салман. Тяхното отстраняване бе придружено и от арестуването на 18 заподозрени саудитци.

Кои са в действителност двамата уволнени?

Франс прес дава отговор на този въпрос. Асири е на около 60 години, той е генерал и беше високопоставен съветник на кралския двор. Често пъти присъстваше на заседанията при закрити врата на престолонаследника с чужди високопоставени лица, посещаващи кралството. Преди да бъде назначен за заместник-ръководител на разузнаването през 2017 г., Асири беше говорител на военната коалиция, която води операция срещу бунтовниците хуси в Йемен, подкрепяни от Иран.

Асири говори свободно френски, английски и арабски. Той си спечели международна репутация, че тормози журналистите, чиито статии критикуват саудитските "подвизи" в Йемен. През пролетта на миналата година генерал Асири бе атакуван с яйца по време на конференция в Лондон и британското правителство после се извини за тази агресия. Генерал Асири е учил в престижната френска военна академия „Сен Сир“. Според саудитски медии Асири е "най-известният в света саудитски пилот".

Преди отстраняването му днес, в. The New York Times съобщи, че Саудитска Арабия ще припише отговорността за изчезването на Кашоги именно на Асири, за да не се стоварва вината върху престолонаследника.
Ал Кахтани пък беше ключова фигура от антуража на престолонаследника и беше съветник по медийните въпроси в кралския двор. Той организираше интервютата на чужди журналисти с престолонаследника и ръководеше Център за медийни изследвания и въпроси - звено, което действа в кралския двор. 

Според саудитски източници Кахтани, който е на 40 години, е разпалвал пропагандни кампании онлайн срещу такива противници на кралството, като Катар и Иран. Ал Кахтани има 1,3 милиона последователи в Twitter и е известен с враждебните си послания към дисидентите и съперниците си.

В началото на годината в статия във в. The Washington Post  Джамал Кашоги твърдеше, че Ал Кахтани има "черен списък" на журналистите, които критикуват монархията и че е бил известен с това, че ги е сплашвал.

В интервю, публикувано посмъртно в петък от сп. Newsweek, Кашоги казва, че хората се страхуват от Ал Кахтани и ако човек реши да му се противопостави, той свършва в затвора. Кашоги определи в това интервю Ал Кахтани като "най-влиятелният човек в медиите" и каза, че той контролирал дейностите по връзките с обществеността на правителството.

Миналата година в Twitter Ал Кахтани написа, че не прави нищо сам, а винаги действа съгласно заповеди и че е изпълнител и служител на краля и на престолонаследника.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Баце Боце на държавно посещение у Арабията.Посреща го министърът на изкуствения интелект.Явно добре са го преценили :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Тия и уволнявали ли??? Аз мислех, че просто "чистят" и "катастрофират"... явно да си начело на Комитета по човешките права ги е облагородило :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
popo323
преди 5 години
Те ги пратили със самолет специално да го убият , пък после ужким ги уволнили !Лицемерието на араб/елите граници няма !Ама как да ги накажеш , нали петрола ще скочи до небето , а пък руснаците ще спечелят трилиони . То ако въведеш санкции срещу всички едри производители на петрол ще настане апокалипсис ! Пък и тези се водят първи съюзници на краварите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още