IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Делът на възобновяема енергия ще продължава да нараства в цял свят

Възобновяемите енергийни източници ще осигуряват 30 на сто от търсенето през 2023 година

12:58 | 08.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Делът на възобновяемата енергия, използвана по света, се очаква да нарасне с една пета през идните пет години, за да достигне 12,4 на сто през 2023 година. Това прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ) в годишния си доклад, публикуван днес.

Възобновяемите енергийни източници ще имат най-бързия растеж в сектора на производство на електричество, осигурявайки близо 30 на сто от търсенето през 2023 година, което е увеличение спрямо 24-те процента през 2017 година, става ясно още от данните, цитирани от БТА.

През този период на възобновяемите енергоизточници ще се падат над 70 процента от глобалното увеличение на производство на електричество, а най-голяма заслуга за това ще има фотоволтаичната технология, следвана от хидроенергетиката и биоенергетиката, прогнозират експертите на МАЕ.

Хидроенергетиката продължава да бъде най-широкоразпространеният възобновяем метод за добиване на енергия, осигуряващ 16 на сто от търсенето на електричество в световен мащаб към 2013 година. След нея се нарежда вятърната енергия с 6 процента, слънчевата енергия с 4 процента и биоенергията с 3 процента.

В доклада се посочва също, че 2017 година е била рекордна за възобновяемите енергоизточници. Най-голямо увеличение е имало при слънчевата енергия, достигнала 97 гигавата, като повече от половината от ръста се пада на Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
fon
преди 5 години
През 2023 ще е 30% но и 12.4%. Сега пък е 24% но и 29%.Това с Гуугле ли е превеждано? Няма ли човек да натъкми малко числата поне да имат елементарен смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
Но едва ли ще намали транспорта с кораби и самолети, които все още не ползуват възобновями източници на енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още