Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Мегасделки окрилиха M&A пазара през втората половина на 2020 г.

В най-силно засегнатите от пандемията сектори се очертава трансформация и структурни промени, като се предполага и активизиране на сделките, според PwC

Мегасделки окрилиха M&A пазара през втората половина на 2020 г.

Снимка: Pixabay

Въпреки несигурността, създадена от COVID-19, през втората половина на 2020 г. се наблюдава активизиране на сливанията и придобиванията, показват данни на PwC.

Общият обем на сделките и на стойността им се увеличава със съответно 18% и 94% през второто полугодие на 2020 г. спрямо първата половина на годината.

Освен това както обемите, така и стойностите на сделките се увеличават в периода юли-декември спрямо януари-юни и последните шест месеца на 2019 г., показват още данните.

По-високите стойности на сделките през втората половина на 2020 г. отчасти се дължат на увеличението на мегасделките – за повече от 5 млрд. долара. За периода са обявени 56 мегасделки в сравнение с 27 през първата половина на годината.

Подсекторите технологии и комуникации отбелязват най-голям ръст в обемите и стойностите на сделките през втората половина на 2020 г. Обемът на технологичните сделки нараства с 34%, а стойността – със 118%.

Обемите на телекомуникационните сделки се увеличават с 15%, а стойностите - с почти 300% поради три телекомуникационни мегасделки.

Още по темата
На регионален принцип обемът на сделките се увеличава с 20% в Америка, 17% в Европа, Близкия изток и Африка и още 17% в Азиатско-Тихоокеанския регион между първата и втората половина на 2020 г. В Америка се наблюдава най-голям ръст в стойностите на сделките - над 200%, главно поради някои значими мегасделки през втората половина на годината.

COVID-19 ускорява дейността по сделки за цифрови и технологични активи на силно конкурентен пазар, посочва се в доклада. Инвеститорите се възползват и от ниските лихвени проценти, за да придобият иновативен, дигитален или технологичен бизнес на фона на изобилието от капитал, посочват анализаторите.

В най-силно засегнатите от пандемията сектори се очертава трансформация и структурни промени. За компаниите, чиято жизнеспособност е поставена под въпрос, вероятно един от изходите ще е сливане и/или придобиване, за да запазят стойност, посочва се още в доклада.

Нетрадиционните източници на създаване на стойност, като въздействието на екологични, социални и управленски фактори (ESG), все по-често се разглеждат от предприемачите и се има предвид при вземането на стратегически решения, казва се още в документа.

Що се отнася до 2021 г., според прогнозата на PwC следващите 6 до 12 месеца ще бъдат натоварени за сливанията и придобиванията. Все пак ще има и насрещни ветрове, предупреждава се в анализа. Новите вълни на коронавируса ще предизвикват още блокади. Високата безработица вероятно ще търсенето на продукти и услуги. Глобалното търговско напрежение, регулаторният натиск и президентският преход в САЩ създават несигурност. Очаква се и неравномерно и трудно икономическо възстановяване в различните региони на света.

Силната активност при IPO-та предлага на собствениците алтернатива на сделките за сливания и придобивания като изход от трудна ситуация, посочват експертите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Канада спасява Air Canada с над 4,5 млрд. щатски долара