Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ: Банките в еврозоната имат достатъчно капитал, за да издържат на пандемията

Буферите са достатъчно големи, за да поемат въздействието на кризата, се казва в доклад

МВФ: Банките в еврозоната имат достатъчно капитал, за да издържат на пандемията

Снимка: Bloomberg

Банките от еврозоната разполагат с достатъчно капитал, за да издържат на въздействието на пандемията от COVID-19 и да финансират икономическото възстановяване, въпреки че са свързани със сектори, силно засегнати от коронавируса, посочва Международният валутен фонд, цитиран от Ройтерс.

„Въпреки че пандемията значително ще изчерпа капитала на банките, техните буфери са достатъчно големи, за да издържат на въздействието на кризата“, се казва в проучване на МВФ. „С правилните политики банките ще могат да подкрепят възстановяването с ново кредитиране“, казаха от Фонда.

МВФ заяви, че въз основа на прогнозите си от януари 2021 г. банките в 19-те държави, споделящи еврото, ще останат стабилни на фона на дълбоката рецесия през 2020 г. и частичното възстановяване тази година.

Още по темата

„Прогнозира се, че общото съотношение на капиталовата адекватност ще намалее от 14,7% на 13,1% до края на 2021 г., ако политическата подкрепа се запази. Всъщност никоя банка няма да наруши разумното минимално капиталово изискване от 4,5 процента, дори и без подкрепа“, казаха от МВФ.

Базираният във Вашингтон Фонд подчерта важността на политиките на държавна подкрепа за банките, които включват облекчение за изисквания капитал, мораториум на дълга, кредитни гаранции, отложено производство по несъстоятелност, както и безвъзмездни помощи, данъчни облекчения и др.

Еврозоната вече използва такива мерки, които до момента са в размер на около 19% от БВП.

Фондът също така посочва, че на банките трябва да бъде позволено да връщат нивото на капиталови буфери постепенно, за да запазят капацитета си за отпускане на заеми, а ограниченията върху изплащането на дивиденти и обратното изкупуване на акции трябва да се запазят, докато възстановяването продължава.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Най-ваксинираната страна в света връща ограничения заради ръст на заразените с COVID