Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ предлага минимални цени на въглерода за забавяне на климатичните промени

Идеята е да се прилагат три ценови прага за различните държави, което според Фонда ще е по-ефективно от облагането на въглерода на границата

МВФ предлага минимални цени на въглерода за забавяне на климатичните промени

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Служители на Международния валутен фонд (МВФ) предлагат минимална цена на въглерода за забавяне на глобалното затопляне през следващото десетилетие, съобщава Bloomberg.

В документ, публикуван в петък, институцията посочва, че изменението на климата представлява огромен риск за функционирането на световните икономики.

Мярката все още се обсъжда от изпълнителния съвет и членовете на МВФ. Авторите на документа предлагат различни минимални нива на цените на въглерода за страните въз основа на техния етап на развитие.

Предложението е успоредно на дебата за минималната глобална корпоративна данъчна ставка.

Прилагането на три нива на цените сред САЩ, Китай, Европейския съюз, Индия, Обединеното кралство и Канада, с цени от 75, 50 и 25 долара за тон съответно за развити страни и пазари с високи и ниски доходи може да помогне за намаляване на глобалните емисии с 23% от базовите нива до 2030 г., пишат служителите на фонда.

Това значително би повишило ефективността на целта от Парижкото споразумение за поддържане на повишението на температурите с до 2 градуса Целзий, подчертава се в документа на МВФ.

Още по темата

Фокусирането върху малък брой големи емитери „би улеснило преговорите и все пак би могло да покрие голям процент от глобалните емисии, като по този начин ще се направи голяма стъпка към намаляването на парниковите газове, от които се нуждаем“, коментира управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в изказване, подготвено за събитие на Института Брукингс.

Приходите могат да бъдат използвани за компенсиране на домакинствата за повишаване на цените и подпомагане на бизнеса и работниците да преминат от дейности с висока към ниска въглеродна интензивност, допълва Георгиева.

Планът също ще бъде по-ефективен и по-малко разделящ от данъците върху въглерода на границите, допълва тя.

Планът може да стимулира умерено по-нататъшно намаляване на емисиите, ако бъде разширен, за да включва пълната група от 20-те най-големи икономики, която ще бъде отговорна за 85% от прогнозираните глобални емисии на въглероден диоксид за едно десетилетие, според доклада на МВФ.

Глобалната цена на въглерода трябва да се увеличи до 75 долара за тон или повече до 2030 г., за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5- 2 градуса по Целзий, според публикувания документ. Понастоящем около четири пети от глобалните емисии остават без цени, а средната глобална цена на емисиите е 3 долара на тон, казват служителите на МВФ.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кристалина Георгиева: Никога не съм оказвала натиск за манипулиране на данни