Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ОИСР предупреждава държавите да забравят за строгите икономии

Ранното прекратяване на програмите за държавна помощ раздухва неравенството и подклажда разделение, коментира икономист от Организацията

ОИСР предупреждава държавите да забравят за строгите икономии

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Правителствата не бива да се връщат към строгите икономии, ако искат да предотвратят повторение на политическото напрежение, последвало световната финансова криза, според висш служител на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Улрик Вестергаард Кнудсен, заместник-генерален секретар на Организацията и кандидат за ръководната длъжност в базираната в Париж група, казва, че е важно да се поучим от минали кризи, които ясно показаха, че ранното прекратяване на програмите за държавна помощ раздухва неравенството в доходите, подклажда разделението и предизвиква популистка реакция срещу глобализацията.

„Икономията не е отговор днес, както заради лошия опит от последната криза, така и защото днес сме в среда с нулеви лихвени проценти“, коментира датският икономист в телефонно интервю за Bloomberg.

Неговите коментари, които повтарят предупреждението на ОИСР от миналия месец, подчертават продължаващия дебат за ролята, която фискалната политика трябва да играе при формирането на възстановяването от пандемията, причинила най-големия икономически спад в съвременната история.

Изглежда настроението в Европа се променя в сравнение с преди 10 години, когато германският канцлер Ангела Меркел прокара бюджетни съкращения и притисна колегите си от европейските правителства да намалят нивата на дълга, за да запазят целостта на еврозоната.

Още по темата
След като одобри пакет за възстановяване на стойност 750 млрд. евро, Европейският съюз (ЕС) предложи удължаване на крайния срок за компаниите да искат милиарди евро държавна помощ, свързана с Covid, до края на годината. И това въпреки огромните нива на публичния дълг.

В Дания, откъдето е Кнудсен, социалдемократическото правителство вече изключи строгите икономии като инструмент за икономическо възстановяване, като определя спестяванията като „старомоден начин на мислене“.

Икономиите са обвинявани за засилването на изолационистката политика на Запад през последните години, като изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ е отличен пример. Кнудсен казва, че е време да спрем да „отхвърляме международната търговия“ и вместо това да се стремим към по-добро разпределение на ползите от нея.

Той също така посочва нарастващия интерес към скандинавския регион на фона на все повечето доказателства за нарастване на неравенството в доходите, като богатите могат да използват по-добре свободните пари, постъпващи от централните банки.

„Скандинавският модел на благосъстояние със сигурност може да предложи много по отношение на сближаването и приобщаването“, казва той.

Кнудсен вярва, че ОИСР може също да играе ключова роля в подтикването на политики, предназначени да ограничат глобалното затопляне, например като помагат на пазарно базирани икономики „да разработят решения заедно“.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пренебрегва, че въведеното неправилно емитиране на пари причинява неограничени щети, рецесия и кризи.
Със злокобната процедура, колкото повече е икономическия растеж – толкова са по-големи щетите. Няма шанс за избавление от стопански колапс. Правителството е жертва на лошо прилагане на пари. След достатъчно време е с обществено признат национален стопански провал.
Сгрешената употреба на пари е заплаха за катастрофална криза.
Чрез държавни заеми (с които се плащат щети от опасното ползване на пари), правителството е с шанс да отложи начало на криза, за сметка на бъдещи завишени щети.
Ако не се допускаше грешката при парите, държавата нямаше да има сегашни дългове.
При подобрено емитиране на пари е възможно устойчиво държавно управление.
Полезното е Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да съдействува за прекратяване на заплахата за стопанската криза чрез въвеждане на подобрено емитиране на пари.

Още от Други
Авария в иранско ядрено съоръжение бъди съмнения за саботаж