IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Южна Африка в отказа от въглища

Страната е 12-ят по големина замърсител с парникови газове в световен мащаб

09:27 | 07.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Република Южна Африка може да е пример как се случва енергийният преход от въглища към по-чиста енергия. В страната има политическа воля за отказ от старите си въглищни централи, пише Bloomberg.

Южна Африка е 12-ят по големина замърсител с парникови газове в световен мащаб. Към този момент страната разчита на въглища за производството на 80% от потребяваната енергия. Но президентът Сирил Рамафоса създаде комисия, която да даде насоки как да бъдат смекчени климатичните промени. Правителството вече одобри амбициозни мерки за намаляване на емисиите.

По този начин Южна Африка успява да привлече инвестиции във възобновяема енергия и намалява негативните ефекти от затварянето на въглищни централи. Един от източниците е Фондът за климатични инвестиции, който е предвидил инвестиции в размер на 462 млн. долара за три соларни централи и вятърен парк в страната.

В края на октомври властите съобщиха, че ще създадат фонд за финансиране на зелени мощности на стойност 500 млн. долара, като 200 млн. от тях ще дойдат от Фонда за климатични инвестиции.

Страни като САЩ, Великобритания, Германия, Франция, както и ЕС са поели ангажимент да мобилизират 8,5 млрд. долара за следващите 3-5 години, с които Южна Африка да успее да извърши своя енергиен преход. Анонсът за мащабното финансиране беше направено от президента Рамафоса.

Но в същото време Eskom, най-големият производител на електроенергия в Африка и основен доставчик в Южна Африка, изчислява, че отказът от въглища ще струва над 30 млрд. долара. Компанията е най-големият замърсител със серен диоксид в световен мащаб.

От 2005 година насам Южна Африка страда от периодични прекъсвания на електрозахранването, защото старите централи не смогват да покрият потреблението. 2021 година ще бъде рекордна по брой прекъсвания, посочва Bloomberg. Заради кризата правителството изглежда все по-склонно да извърши тежки реформи, в които ключови са зелената енергия, водорода и електромобилите.

"Южна Африка е напреднала по отношение на дискусиите и разбирането за нуждата от справедлив преход. Когато сме в криза, това е страхотен момент за реформи", коментира изпълнителният директор на Фонда за климатични инвестиции Мафалда Дуарте в интервю за агенцията, дадено по време на климатичната конференция COP26 в Глазгоу.

Тя посочва, че фокусът на страната не трябва да е само върху възобновяемите източници, а и върху подобрения при мрежата и социо-икономическия ефект от затварянето на въглищните мощности, особено за регионите, които разчитат основно на въглищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хах ... некой форумен енергетик да им обЯсни на африканците , че от въглищата и ядрения ток по-убаво и еффффтино нема ... :))) ... в близката петилетка ще инвестрират в енергетиката си около $27млрд . почти наполовина в перки и фотоволтаици - около 25 мащабни проекта , другата половина в преносна мрежа и батерии ... и това в държава дето има ядрена централа ... нема да правят още ядрени централи ... некое червенотиквениковче на баламатума да се просне и да защитава ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още