Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

„Росатом“ отвръща на САЩ с проект за иновативен реактор с бързи неутрони

Компанията ще тества MBIR реактор от четвърто поколение с продължителност на живота от 50 г., като инвестициите в инициативата възлизат на 1,1 млрд. долара

„Росатом“ отвръща на САЩ с проект за иновативен реактор с бързи неутрони

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Руската компания за ядрени технологии „Росатом“ е започнала проучвания и тестове на реактори с бързи неутрони от четвърто поколение, включително и на високотемпературни ядрени реактори с газово охлаждане, както и такива, ползващи като гориво разтвори на сол и съоръжения с топлоносител олово-бисмут. След актуализация на плановете, публикувани от „Росатом“ през юни, Дан Юрман коментира подробностите в публикация за Post Energy.

Руското дружество създава Международен изследователски център и подписа договори с четири страни - Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Проектното съоръжение за научноизследователска и развойна дейност трябва да започне да функционира през 2025 г., като в момента то се изгражда в Научноизследователския институт за атомни реактори (NIIAR) в Димитровград, в района на Уляновск в Русия, разположен на около 1600 мили източно от Москва. Съоръжението ще използва многофункционален изследователски реактор с бързи неутрони (MBIR) с мощност 150 MWt, който в момента се изгражда. 

Още по темата

Юрман посочва, че въпросната инициатива може да се разглежда като отговор на плановете на САЩ, разкрити през май, за реализиране на собствена програма за демонстрация на иновативни реактори, насочени към осигуряване на подкрепа за развитието на подобни съоръжения.

Целта на „Росатом“ при изграждането на MBIR реактора е да разполага с високопоточен тестови реактор (ВПР) с уникални възможности за изпълнение на задачи като производство на топлина и електричество, производство на модифицирани материали и др.

Четвърто поколение реактори с бързи неутрони

MBIR ще се използва за тестване на материали за реактори с бързи неутрони от четвърто поколение, включително за високотемпературни ядрени реактори с газово охлаждане, както и такива, ползващи като гориво разтвори на сол и съоръжения с топлоносител олово-бисмут. Експериментите, които се предлагат да се извършат, включват и измерване на ефективността на основните компоненти при нормални и аварийни условия.

В експлоатация през 2025 г.

В средата на юни „Росатом“ публикува подробности от брифинг, на който се посочва, че съоръжението за научноизследователска и развойна дейност ще започне да функционира през 2025 г. Проектът се разпада през 2015 г., след което е планирано да бъде завършен през 2020 г. Според доклад за напредъка на работата по неговото осъществяване от 2018 г. тази дата е отменена, като е даден нов хоризонт - средата на това десетилетие. Очаква се проектът да струва 1,1 млрд. долара.

MBIR е проектиран с продължителност на живота до 50 години и ще използва MOX гориво. Когато бъде завършен, той ще замени бързия реактор BOR-60, който работи в NIIAR от 1969 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какъв удар, какви пет долара? Росатом води пред останалите с цяла обиколка. За момента има два работещи реактора на бързи неутрони БН600 и БН800. Двата са на Росатом. Първият е експериментален, а вторият е референтен. Който иска може да отиде да се запознае на място как работи и какви са параметрите, горивото и отпадъчните продукти. Освен, че се използва уран 238 се изгаря и плутоний който също е проблемен радиоактивен материал. До сега е ползван само за бомби.
Има няколко опита да се изгради реактор на бързи неутрони. По една или друга причина няма друг завършен и работещ за момента.
Чакаме САЩ да реализират иновативен реактор. Ако имат проект, площадка, одобрение от МАГАТЕ и инвеститор до няколко години ще заработи.
1
 
2
 
1
преди 2 месеца
Ей, а защи не споменахте, че „бързите” реактори преработват директно уран 238, от който, има натрупани страховити резерви (вече добити, без нужда от скъпото обогатяване и т.н.) и още, т.к. НЕ използва вода в първия контур, дори теоретично, е с порядъци по-безопасен и евтин. И за изграждане,

Още от Други
Фатих Бирол: По-оптимист съм от всякога за реализирането на енергийния преход