IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай постигнаха 90-дневно примирие в търговския си конфликт

Лидерите на Г-20 поеха ангажимент да поправят световната търговска система

09:27 | 02.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съедините щати и Китай постигнаха 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт, който разтърси финансовите пазари и заплаши растежа на световната икономика, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Договореността беше постигната на вчерашната работна вечеря на президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин и техни съветници в Буенос Айрес, след срещата на върха на Г-20.

Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента, както беше заплашил. Китай се съгласи да закупи все още недоговорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромният търговски дисбаланс между двете страни, се казва в съобщение на Белия дом. Китай незабавно ще започне да купува земеделски продукти от американските фермери.

Освен това Пекин е обещал да засили мерките срещу трафика на Фентанил в САЩ на фона на взрив на смъртни случаи, свързани с употребата на тази синтетична дрога. Произвежданият в Азия наркотик е смятан за 30 до 50 пъти по-силен от хероина и 50 до 100 пъти по силен от морфина. От началото на годината близо 27 000 американци са починали в резултат на употреба на Фентанил или подобни наркотици, отбелязва Франс прес.

Примирието, постигнато след продължилата повече от два часа среща, ще трае 90 дни и ако през този период Вашингтон и Пекин не успеят да постигнат споразумение по структурните промени в търговските си отношения, митата върху китайските стоки ще скочат от 10 на 25 процента, уточни Белият дом.

Китайският външен министър Ван И потвърди паузата в търговската война и описа работната вечеря между двамата президенти като "много положителна и конструктивна", съобщи Ройтерс. Като водят диалог "като равни", Вашингтон и Пекин могат да намерят такова решение на проблемите си, в което и двете страни да са печеливши, заяви Ван И.

В събота вечер лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в Буенос Айрес финално комюнике, в което обещават да поправят световната търговска система. Всички страни от Голямата двадесеторка без Съединените щати потвърдиха подкрепата си за Парижкото споразумение за климата, предаде Асошиейтед прес.

Залата избухна в аплодисменти, когато лидерите от Г-20, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, подписаха декларацията в края на двудневната среща.

Финалното комюнике, което стана възможно благодарение на компромиси по ключови спорни въпроси, признава дефектите в глобалната търговска система и призовава за реформиране на Световната търговска организация (СТО). То обаче не споменава протекционизма заради съпротивата на Съединените щати.

Всички страни от Г-20 без САЩ потвърждават подкрепата си за Парижкото споразумение за климата.

Миналата година Тръмп изтегли Съединените щати от новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне.

Споразумението бе постигнато след трудни преговори, продължили цяла нощ. Основна пречка бяха позициите на Съединените щати, които се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата и влязоха в търговски спорове с редица страни от Г-20, включително с Китай.

/По материали на БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още