IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е засегната от най-тежката суша за последните 100 години

Повече от 30% от оризищата в цялата страна пресъхнаха, съобщава държавна агенция

09:46 | 18.06.15 г.
Северна Корея е засегната от най-тежката суша за последните 100 години

Северна Корея бе засегната от най-тежката суша за последния век, твърдят държавните медии, повишавайки страховете от нова продоволствена криза в бедната комунистическа страна, пише Financial Times.

КНДР страда от продължителни недостиг на храна след катастрофалната хуманитарна криза в средата на 90-те години, за която се смята, че е убила поне 1 млн. души. Селското стопанство на страната остава в крехко състояние, силно повлияно от атмосферните условия и влошаващото се лошо икономическо управление на режима.

Сушата e опустошиla земеделска земя в провинциите Хвангае и Пьонган според Korean Central News Agency (KCNA), която допълва, че повече от 30 на сто от оризищата в цялата страна са "пресъхнали".

"Най-лошата суша от 100 години продължава в КНДР, причинявайки големи щети", съобщи KCNA. "Нивото на водата на язовирите е на най-ниските си възможни нива, а реките и потоците изсъхват".

През миналата седмица Министерството на обединението на Южна Корея изчисли, че продукцията от земеделските култури в Северна Корея може да спадне с до 20 на сто през тази година, ако сушата продължи до следващия месец.

Валежите достигнаха 15-годишно дъно през миналата година, като размерът им беше с 40 на сто по-ниска от средния между 1981 г. и 2010 г., съобщи министерството. В тази връзка Агенцията на ООН за храните се готви да изпрати спешна помощ, ако ситуацията се влошава.

ООН заяви, че хроничният недостиг на храни засяга около една трета от севернокорейските деца, които страдат от недохранване, а около 60% от населението живее в условията на "хронична продоволствена несигурност".

Друг проблем за страната е международното финансиране, което намалява все повече заради опасенията за ядрената програма на Пхенян. Според анализатори съществува обаче и лъч надежда, който се нарича лично земеделие и който играе все по-голяма роля в икономиката на страната. Нови правила за отглеждане на култури позволяват на севернокорейците да управляват малки семейни ферми и да съхраняват и търгуват с излишните култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още