IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО: Търговията ще спечели 3,6 трлн. долара от споразумението от Бали

16:05 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният директор на СТО Роберту Азеведу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният директор на СТО Роберту Азеведу. Снимка: Ройтерс

Ползите от споразумение, което ще намали бюрокрацията и ще стандартизира митническите процедури, са много по-големи, отколкото се е оценявало по-рано, и биха могли да прибавят 3,6 трлн. долара към годишния световен износ. Това съобщи днес в доклад Световната търговска организация (СТО), цитирана от Ройтерс и БТА.

Споразумението за опростяване на търговските процедури, договорено на министерска конференция в Бали през декември 2013 година, ще подпомогне много повече търговията, отколкото, ако бъдат премахнати всички вносни мита в света, като ще намали разходите с между 9,6 и 23,1 процента, изчислява СТО. 

Генералният директор на организацията Роберту Азеведу сравнява ефекта от споразумението с преминаване от достъп до интернет чрез телефон към широколентов интернет.

Щом влязат в сила новите разпоредби, което може да се случи до края на 2016 година, ще бъде намалено времето за чакане на митниците, ще се намалят възможностите за корупция и ще се ускорят преките чуждестранни инвестиции към по-слабите икономики.

По-рано се очакваше споразумението за опростяване на търговските процедури да добави 400 млрд. долара до 1 трлн. долара към търговията, според различи икономически проучвания.

Споразумението от декември 2013 година ще влезе в сила, когато две трети от страните членки на СТО го ратифицират. От общо 161 страни досега са го ратифицирали 50.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още