Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Световната търговска организация повиши прогнозата си за глобалната търговия

80% от въведените след 2008 г. протекционистки политики все още са в сила, посочи международната организация

Световната търговска организация (СТО) повиши леко прогнозата си за ръста на световната търговия през 2014 г. до 4,7%.

„Ако се сбъднат прогнозите за брутния вътрешен продукт, очакваме скромен ръст на обема на световната търговия и допълнително консолидиране на този ръст през 2015 г.“, заяви на пресконференция в Женева директорът на СТО Роберто Асеведо, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че сегашната прогноза на организацията за 2014 г. е по-оптимистична от очакваното повишение от 4,5% в септемврийската, тя все пак остава по-мрачна от прогнозите отпреди година. Основната причина е по-бавното икономическо възстановяване на Европейския съюз.

Асеведо заяви, че не е ясно дали търговията е спряла окончателно да расте с два пъти по-голяма скорост от брутния вътрешен продукт, каквато беше тенденцията допреди световната икономическа криза.

По думите му 80% от протекционистките политики, въведени след 2008 г., са все още в сила. Той изрази надежда, че те ще отпаднат с подобрението на икономическия ръст.

От СТО не представят прогноза за търговията на услуги, но отчитат, че глобалният износ на услуги е нараснал с 6% до 4,6 трлн. долара през 2013 г., спрямо повишението от 2% през 2012 г.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Димитър Вучев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Какъв е залогът в Източното Средиземноморие?