Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Световните военни разходи са покорили нов рекорд през 2020 г.

Близо две трети от увеличението на харчовете за отбрана се дължат на САЩ, според данни на Международен институт за стратегически изследвания

Световните военни разходи са покорили нов рекорд през 2020 г.

Снимка: архив Ройтерс

Военните разходи в световен мащаб са достигнали нов рекорд миналата година, въпреки пандемията от новия коронавирус и предизвиканата от нея тежка икономическа криза. Това се казва в публикувания днес годишен доклад на британския Международен институт за стратегически изследвания, предаде Франс прес.

През 2020 г. военните разходи са достигнали 1,830 трлн. долара, което е нарастване в реално изражение с 3,9 процента в сравнение с 2019 г., пише БТА.

Близо две трети от това увеличение се дължат на САЩ, които имат най-голям дял -  40,3 на сто (или 738 млрд. долара), от общите военни разходи, както и на Китай (10,6 процента или 193,3 млрд. долара).

Китай е двигател на повишаването на тези разходи в Азия (общо 25 процента), където общата тенденция остава възходяща, макар и с малко по-бавни темпове (+4,3 процента срещу +4,6 през 2019 г.).

Няколко държави са променили военния си бюджет, за да пренасочат средства към мерки срещу кризата или за подкрепа на икономиката. Редица други обаче просто са намалили или отложили увеличаването на планираните разходи вместо да ги съкратят, отбелязва авторитетният институт.

В доклада се подчертава засилването на китайския военен потенциал, особено на флота, във връзка с териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море.

В Европа военните разходи също се увеличават (+2 процента), по-специално с цел възпиране на Русия, смятана за нарастваща заплаха след анексията на Крим през 2014 г. Много страни от НАТО обаче все още са далеч от целта да започнат до 2024 г. да отделят 2 процента от своя брутен вътрешен продукт за военни цели.

Ангажиментът на ключови играчи като Франция, Великобритания, Германия и Италия да увеличават бюджета си за отбрана през 2021 г. и по-нататък дава сигнал за намерението им да избегнат съкращенията, последвали финансовата криза от 2007-2008 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова
Още по темата: Други военни разходи

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
Grosss до: ing5rov
преди 1 месец
Целият свят им е крив ,пречи им на глобалните интереси да крадат и цоцат
богатствата на планетата.Причините за войната и изтреблението на индиянските племена от 19 век ,че в техните територии са намерили големи
златни залежи.
0
 
5
 
2
преди 1 месец
Близо две трети от увеличението на харчовете за отбрана се дължат на САЩ, според данни на Международен институт за стратегически изследвания

Ее, Бидон-я нали се изока, че САЩ се завръща.
Начиии, на недоволните бой и сръбска музика!
1
 
6
 
1
преди 1 месец
тия явно с извънземните се канят да воюват ... : )))

Още от Други
Кадър на деня за 14 април