Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Съюзниците в НАТО рискуват да влязат в нов сблъсък за финансирането с Тръмп

България остава под целта от 2% с разходи за отбрана в размер на 1,43%

Съюзниците в НАТО рискуват да влязат в нов сблъсък за финансирането с Тръмп

Снимка: Ройтерс

Съюзниците на САЩ в НАТО рискуват да влязат в пореден директен сблъсък с американския президент Доналд Тръмп, след като новите данни за разходите им, публикувани в четвъртък, показват, че почти няма промяна в средствата, които отделят за колективна отбрана.

Германия, Италия, Испания, Белгия и Холандия не са дори близо до изпълнението на ангажимента си да отделят най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, показват изчисления на Алианса за 2018 г., съобщава Bloomberg.

Още по темата

Германия, която е чест обект на атаки от страна на Тръмп, е похарчила 1,23% от БВП за армията си през миналата година. При Канада пък се наблюдава понижение също до 1,23% от 1,41%.

Само седем страни членки са изпълнили изискванията за отбрана – САЩ, Гърция, Великобритания, Естония, Полша, Латвия и Литва, показва годишният доклад на НАТО.

България не успява да премине прага от 2% със своите 1,43% от БВП при среден процент за Европа от 1,51%. Страната ни обаче изпълнява изискването за 20% разходи за оборудване от общия бюджет за отбрана. Тук с най-голям дял от над 40% е Люксембург.

Според изчисленията страната ни е похарчила 937 млн. долара за отбрана през 2018 г., което представлява ръст от 19,19% на годишна основа. За сравнение, през 2017 г. страната ни е отделила 723 млн. долара

Делът на страната ни е по-голям спрямо този на страни като Испания, Белгия и Люксембург, които отделят по-малко от половината от изисквания процент. Вашингтон от своя страна отговаря за 70% от военните разходи на НАТО, което е и основният довод на Тръмп в нападките му срещу Европа и обвиненията, че съюзниците се възползват от САЩ.

Въпреки данните, които все още са далеч от целта, от Алианса все пак задават положителен тон на доклада си, като генералният секретар Йенс Столтенберг посочва, че тенденцията за свиване на разходите от предишни години вече е обърната.

„Германия даде да се разбере, че ще увеличи бюджета си за отбрана с 80% до 2024 г.“, заяви Столтенберг пред репортери в Брюксел, като също така похвали приноса на Берлин към изпълнението на съюзническите мисии.

По-рано този месец стана ясно, че САЩ искат страни като Германия и Япония, а впоследствие и всички останали техни съюзници, да плащат пълната сума за издръжката на американските войници, разположени на тяхна територия. В допълнение Вашингтон настоява и за още 50% върху сумата за привилегията от разполагането на американски сили в съответните страни.

В някои случаи от отделните държави може да бъде поискано да плащат пет до шест пъти повече от сега.

Според президента това е начин да се увеличат плащанията за отбрана на съюзниците в НАТО.

По време на своята пресконференция в Брюксел Столтенберг заяви, че тази програма на САЩ не е била обсъждана в рамките на Алианса. Въпреки че генералният секретар отказа да коментира предложението по същество, той заяви, че американското присъствие в Европа е и в интерес на американската сигурност.

„Става въпрос за защитата на Европа, но също така и за защита на силите отвъд Европа“, посочи Столтенберг.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

6
 
2
 
7
Valentin13 до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
в истинския, затова говоря истини. ти не смяташ ли , че 3.5 % е повече от 1.25 % ? ако не, тогава аз ще те попитам - ти в кой свят живееш бе ?
4
 
5
 
6
khao до: Valentin13
преди 1 година
Няма профилна снимка
а ти у кой свят живееш ?Като те чета е все едно АББА ама с обратен знак ...
4
 
12
 
5
0pk до: petyob
преди 1 година
Не може да им се скараме. Те ни пазят от лошия Путин :]
1
 
17
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Че те и Германия не плащат 2%, защо ние да го правим?
27
 
7
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
колко и да се пляска и там други глупости, истината е че Тръмп е прав - Германия особено използува положението за да си увеличи печалбата, но с ниски разходи. от бизнес гледна точка добре, но за чия сметка ? САЩ затънали в дългове за да помагат на целия свят. време беше да дойде някой като Тръмп и да каже - стига, вече си плащайте.

Още от Други
2020 г. - най-лошата година за авиоиндустрията