Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

СЗО затяга допълнително критериите за замърсяване на въздуха

Очаква се всяка година излагането на замърсяване на въздуха да причини 7 милиона преждевременни смъртни случаи

СЗО затяга допълнително критериите за замърсяване на въздуха

Снимка: архив Ройтерс

Замърсяването на въздуха е още по-вредно за човешкото здраве, отколкото се смята, е установила Световната здравна организация (СЗО) в ново проучване.

Организацията е подготвила нови насоки за качеството на въздуха, според които дори и по-ниски концентрации на замърсяване от сега установените пределни норми причиняват вреди върху човешкото здраве. Насоките препоръчват нови нива на качество на въздуха за защита на здравето на населението чрез намаляване на нивата на ключови замърсители на въздуха, някои от които допринасят и за изменението на климата, се посочва в съобщение на организацията.

Новите насоки на СЗО препоръчват нивата на 6 замърсителя - прахови частици (PM), озон (O₃), азотен диоксид (NO₂) серен диоксид (SO₂) и въглероден окис (CO), да бъдат допълнително занижени.

Рисковете за здравето, свързани с праховите частици, равни или по-малки от 10 и 2,5 микрона (µm) в диаметър (PM₁₀ и PM₂.₅, съответно), са от особено значение за общественото здраве. Както PM₂.₅, така и PM₁₀ могат да проникнат дълбоко в белите дробове, но PM₂.₅ дори могат да навлязат в кръвния поток, което води предимно до сърдечно-съдови и дихателни въздействия.

Още по темата

Очаква се всяка година излагането на замърсяване на въздуха да причини 7 милиона преждевременни смъртни случаи и да доведе до загуба на милиони години на живот в здраво състояние. При децата това може да включва намален белодробен растеж и функция, респираторни инфекции и влошена астма. При възрастни исхемичната болест на сърцето и инсултът са най-честите причини за преждевременна смърт, дължаща се на замърсяването на въздуха. Появяват се доказателства и за други ефекти като диабет и невродегенеративни състояния.

Различията в експозицията на замърсяване на въздуха се увеличават в световен мащаб. Страните с ниски и средни доходи изпитват нарастващи нива на замърсяване на въздуха поради мащабната урбанизация и икономическото развитие, което до голяма степен разчита на изгарянето на изкопаеми горива.

През 2019 г. повече от 90% от световното население са живели в райони, където концентрациите надвишават указанията на СЗО за качеството на въздуха от 2005 г. за дългосрочно излагане на PM₂.₅.

Почти 80% от смъртните случаи, свързани с PM₂.₅, биха могли да бъдат избегнати, ако настоящите нива на замърсяване на въздуха бъдат намалени до тези, предложени в актуализираната насока.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Стартъп набра 1,8 млрд. долара за развитие на термоядрен синтез