Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Трите енергийни сектора, които са най-сериозно застрашени от коронавируса

Петролът, природният газ и технологиите за съхранение на енергии могат да пострадат най-сериозно от всички аспекти на енергетиката в глобален план

Трите  енергийни сектора, които са най-сериозно застрашени от коронавируса

Снимка: Pixabay

Във време, когато енергийният сектор е притиснат от трупащ се дълг и се опитва да загърби ниските цени на суровините, американските производители на енергия сега се подготвят за най-големия шок в търсенето, който ще засегне пазарите: последиците от избухването на коронавируса в Китай и по света, пише Oilprice. 

Още по темата

Избухването на заразата вече е отнело повече от 2600 човешки живота и е засегнала близо 80 000 души в световен мащаб, включително 3000 медицински служители в Китай.

Въпреки че има надежда епидемията да не погълне цялото земното кълбо, както направи свинският грип през 2009 г., страхът от пандемия успя да изтрие 975 пункта от Dow в понеделник сутринта, а експертите изглежда са съгласни, че икономическите ефекти от спадовете вероятно ще бъдат по-сериозни.

Неотдавна UBS предупреди, че това може да издърпа глобалния икономически растеж до почти отрицателни нива през първото тримесечие на годината и да причини най-сериозното забавяне на растежа след краха през 2008 г.

Ефектите вече се проявяват в насоките и пазарните реакции на компаниите, като Apple наскоро заяви, че приходите за март през тримесечието ще паднат под първоначалната  оценка на технологичния гигант, като се позовава на сътресенията в глобалното предлагане на телефони.

Има признаци, които предполагат, че епидемията може да се ограничи, като дневният брой нови случаи в Китай започва да намалява. Анализаторите обаче предупреждават, че темпът на заразяване може да се възстанови, след като китайските жители се върнат на работа и училище, а това, което изплаши пазарите в понеделник, е скокът в броя на случаите на коронавирус извън Китай.

Ето трите енергийни сектора, които вероятно ще бъдат най-силно засегнати от епидемията:

1. Петролът.

Цените на петрола и природния газ останаха ниски през последната година и биха могли да запазят тези нива, след като най-големият вносител на суровината изпадна в немилост.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, ек упил 41,24 милиона тона петрол през 2019 г., което се равнява на 10,04 милиона барела на ден. Но само два месеца след избухването на вируса, търсенето на петрол в азиатската страна рязко спада поради намаляването на полетите и ограниченията при автомобилния транспорт и производството.

Китай консумира 13 от всеки 100 барела петрол, които светът произвежда, а големите петролни компании вероятно ще почувстват негативните ефекти от коронавируса в скоро време. Bloomberg съобщи, че търсенето на петрол в Китай е намаляло с около 3 милиона барела на ден, или с около 20% от общото потребление.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Катар ще се опита да набере над 5 млрд. долара с продажба на еврооблигации