IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тройката" даде положителна оценка на Кипър

Страната изпълнява изискванията за получаване на спасителната помощ, а програмата за възстановяване на икономиката върви по план

16:48 | 31.07.13 г.
"Тройката" даде положителна оценка на Кипър

Първата проверка на представителите на "тройката" международни кредитори на Кипър - Европейският съюз (ЕС), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ,) след съгласуването на спасителната финансова помощ за страната на стойност 10 млрд. евро показва, че Никозия изпълнява изискванията, а програмата за възстановяване на икономиката върви по план, посочва се в съобщение на представителите на „тройката“, цитирано от РИА Новости.

Международните кредитори обаче предупреждават, че е необходима бдителност предвид дълбоката несигурност в бъдеще.

„Тази проверка разкри, че програмата се прилага по план, като властите са осъществили добър напредък по отношение на постигането на техните цели“, заяви ръководителят на мисията на МВФ Делия Велкулеску в конферентен разговор след приключването на мисията в Кипър, предаде Ройтерс.

Велкулеску подчерта, че фискалните мерки, приети от кипърските власти през декември 2012 г. и април 2013 г., са довели до „по-добро финансово представяне, изчислено спрямо целите на програмата“.

Високата несигурност пред макроикономическата перспектива обаче се запазва и това е причина за продължаващото фискално благоразумие, добави тя. „Наличните индикатори не показват, че към момента се налага корекция на макроикономическите предвиждания, заложени в програмата, но несигурността остава висока“, подчерта ръководителят на мисията на МВФ в Кипър.

Докладът на „тройката“ е ключов за отпускането на поредния транш в размер на 1,5 млрд. евро от помощта - решение,  което трябва да бъде взето от съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) в средата на септември.

„Въпросът за одобрението на заключенията на мисията се очаква да бъде разгледан от Еврогрупата и МВФ през септември. Утвърждаването му ще даде възможност да бъдат преведени 1,5 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност и около 86 млн. евро от МВФ“, отбелязва се в съобщението на кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още