IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър обявява частична данъчна амнистия до края на 2013 г.

Временната правителствена мярка ще бъде въведена с цел привличане на инвестиции и подпомагане на ликвидността

14:41 | 19.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър обявява частична данъчна амнистия до края на 2013 г.

Кипърските власти са взели решение да обявят частична данъчна амнистия, надявайки се да се възвърнат на острова част от изнесените от страната капитали. Това съобщи говорителят на правителството Христос Стилианидис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Стилианидис заяви, че периодът на амнистията ще продължи до 31 декември. С оглед на "финансовата криза и с цел привличане на инвестиции и подпомагане на ликвидността правителството реши да обяви амнистия за тези, които репатрират капиталите си преди 31 декември 2013 г.", обяви правителственият говорител.

Въпреки това, той подчерта, че данъчната амнистия няма да бъде валидна за всички. "Правителството е много чувствително що се отнася до укриването на данъци, така че амнистията ще влезе в сила при спазване на определени критерии", отбеляза Христос Стилианидис.

По думите му решения за освобождаване от данък върху доходите ще бъдат взети в полза на тези граждани или компании, които репатрират средства на територията на Кипър под формата, например, на значителни инвестиции за закупуване на държавни облигации.

Големият отлив на капитали от островната страна бе провокиран от решението на Еврогрупата депозитите в кипърските банки да бъдат обложени с еднократен данък, като това бе едно от условията за отпускане на така необходимия спасителен заем. Смята се, че общата сума на изнесените средства е в размер на около 700 млн. евро.

"Проектозаконът за данъчната амнистия ще бъде представен в парламента до две седмици", добави още Стилианидис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
А бе тези са много нагли бе. Първо "подстригват" вложителите с 80-90%, а после дават данъчна амнистия за тези, които са се спасили изнасяйки капиталите си своевременно, та да ги "подстрижат" и тях. Дали някой ще им се хване на евтиния номер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още