IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските преговори между САЩ и Китай в Пекин приключиха без ясен резултат 

Засега и двете страни мълчат за онова, което предстои

08:52 | 10.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разговорите за преодоляване на острия търговски конфликт между Китай и САЩ, състояли се тази седмица, бяха задълбочени и позволиха да бъде създадена здрава основа за преодоляване на тежненията на всяка от двете страни, съобщи днес китайското министерство на търговията, без да посочи повече подробности за най-спорните въпроси. 

Тридневните разговори в Пекин приключиха вчера и бяха първите преки преговори след срещата между президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин в Буенос Айрес през декември. Там те се договориха за 90-дневно примирие в търговската война, нанесла щети на взаимния стокообмен за стотици милиарди долари, припомня БТА.

"Двете страни проведоха активна работа в съответствие с важните договорености на техните лидери, - се казва в съвместното съобщение, публикувано на официалния сайт на министерството. - Ние подробно и в детайли обсъдихме широк кръг търговски въпроси и проблеми от структурен характер, на които и Китай, и САЩ обръщат особено внимание." 

"Смятаме да продължим работа в същия дух, поддържайки тесни контакти", се посочва в документа. 

В отделно съобщение на сайта на офиса на търговския представител на САЩ се казва, че преговарящите от двете страни са обсъдили "начини да се постигне справедливост, реципрочност и баланс в търговските отношения". 

Според AP преговорите са приключили без ясни признаци за напредък и двете страни мълчат за онова, което предстои. Тази несигурност се е отразила и в понижението, отбелязано на големите азиатски борси при откриването им днес, посочва агенцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още