Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Въглищната индустрия може никога да не се възстанови след пандемията

Падащите цени на възобновяемата енергия и нерентабилните въглищни централи очертават пътя към тотално загърбване на най-мръсния изкопаем енергиен ресурс

Въглищната индустрия може никога да не се възстанови след пандемията

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Глобалната въглищна индустрия „никога няма да се възстанови“ от пандемията от COVID-19, прогнозират индустриални анализатори, тъй като кризата с пандемията доказва, че възобновяемата енергия е по-евтина за потребителите и по-сигурен актив за инвеститорите, пише The Guardian.

Преходът от силно замърсяващите атмосферата изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници се ускорява дори и по време на блокирането, което доведе до затваряне на електроцентрали в няколко страни и предостави нови доказателства, че използването на въглищата най-накрая може да достигне своя пик след повече от 200 години на сцената.

Дори преди пандемията въглищната индустрия беше подложена на натиск от климатичните активисти и някои инвеститори, чийто фокус вече се насочва към възобновяемата енергия и другите по-чисти алтернативи. 

Още по темата

Тъй като търсенето на електроенергия е намаляло, много компании за комунални услуги първо спират въглищните мощности, защото те са по-скъпи от газа, вятъра и слънчевата енергия. В Европейския съюз (ЕС) вносът на въглища за електроцентралите, генериращи електричество с този ресурс, се сви с почти две трети през последните месеци, за да достигне 30-годишно дъно. Подобен тренд се забелязва и в други места по света.

Миналия месец нов доклад на американската Администрация за енергийна информация (EIA) прогнозира, че тази година САЩ ще произведат повече електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), отколкото от въглища. Промишлените анализатори прогнозират, че делът на въглищата в производството на електроенергия в САЩ може да падне до едва 10% през следващите пет години, което е по-малко от 50-те процента, регистрирани преди десетилетие. Въпреки кампанията на Доналд Тръмп за подпомагане на въгледобива и генерирането на електроенергия от въглища, неговият мандат стана свидетел на много повече фалити на въглищни мощности и загуба на работни места, отколкото при който и да било друг президент от времето на 34-ия президент на САЩ след Дуайт Айзенхауер.

Роб Джаксън, председател на Global Carbon Project, споделя, че пандемията вероятно ще затвърди мнението, че въглищата никога повече няма да достигнат върховете, наблюдавани през 2013 г .

„COVID-19 ще намали толкова много въглищните мощности през тази година, че индустрията никога няма да се възстанови, дори с непрекъснато изграждане на нов капацитет в Индия и на други места. Сривът в цените на природния газ, рекордно евтината слънчева и вятърна енергия, както и проблемите, свързани с климата и здравето, подбиват индустрията на въглищата за постоянно“, изтъква Джаксън.

Крахът на въглищата започва да се ускорява. До миналия месец националната електрическа мрежа на Великобритания не беше изгорила нито един килограм въглища за последните 35 дни, най-дългия непрекъснат период без този изкопаем ресурс от началото на индустриалната революция преди повече от 230 години.

Португалия може да се похвали с още по-дълго подобно постижение – над два месеца.

Миналия месец Швеция затвори последната си въглищна електроцентрала - KVV6 в Хьортаген, източен Стокхолм, две години по-рано от предвиденото.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
1
 
2
 
20
zelka007 до: Императорът
преди 5 месеца
from india with love ... :))) ...

https://www.pv-magazine-india.com/2020/06/18/uttar-pradesh-set-for-2-gw-ultra-mega-renewable-energy-park/

импе , аз мисля че се излагаш леко с разбирането и коментарите относно индустриалното производство в ЕС ... не всичко е петрол , газ и добивни компании ... ето ти една начална отправна точка с много препратки ...

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Industrial_production_statistics#Industrial_production_by_country

даже бих забелязал , в огромната си част тези индустрии са съществували много преди петролът и газът и ще съществуват много след изчезването на този сектор след някоя и друга петилетка ...
2
 
3
 
19
Императорът до: Sokratus
преди 5 месеца
А ти искаш ли икономически крах и масова безработица? Кой ще избере гладът заради малко по-чист въздух? Това са реалностите за злощастие.
2
 
4
 
18
преди 5 месеца
Първо - да се правят изводи на базата на последните месеци на пандемически събития, цели държави под карантина и спрели икономики, е пълна смешка. Второ - да се дават за например Британия, Швеция, че и Портокалия, е още по-голяма смешка. Тъкмо вчера писах, че от десетте британски компании в инвестиционния ми портфейл, повечето имат дейност нагоре по течението САМО извън Островът, а останалите - повечето или имат малък бизнес "у дома" и ного повече навън, или са от много слабо енергоемки индустрии. Швеците не ги знам какво произвеждат - портокалците дялкат само коркени тапи.
Това, че Индия увеличава въглищните си мощности, нещо не се връзва с твърдението, че ВЕИ били много по-евтини от въглищата - щото не знам индианците нито да са толкова глyпави, камо ли пък да са толкова богати, че да изберат скъпото пред евтиното.

Иначе и аз се надявам да изхвърлим въглищата, ама няма да стане толкова бърже, поне 15-20 години ще са нужни - имам предвид - навред по планетата. И заслугата а това ще е много повече на природния газ, отколкото на зелените прoстотии.
2
 
3
 
17
Hahoto до: Sokratus
преди 5 месеца
Въглищните централи могат да бъдат много чисти., ако се експлоатират със съответните екосъоръженив. Закриват ги заради СО2, което се отделя при всяко горене, което затопляло планетата и идвало глобално отпляне. Въздухът в градовете е мръсен от домашни печки, автомобилен трафик и прах. Въглищните централи допринасят за по-чист въздух, тъй като с електрификацията хората могат да се топлят на ток вместо на въглища и дърва.
3
 
3
 
16
Sokratus до: Hahoto
преди 5 месеца
Няма зелени, няма бенбени
Зареди карантинните по целят свят, въздуха стана толкова чист и син. Стана такъв заради намалелият трафик на авъпмобили и намалената работа на ТЕЦ на въглища.
Това е факт
Ти не искаш ли чист въздух?

Още от Други
Износът на саудитски петрол се свива с 38,7% през септември