IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година Канада е консумирала марихуана за 4,8 млрд. долара

Според „експерименталните“ данни на канадската статистическа служба общо 698 тона канабис са били консумирани от около 4,9 млн. пушачи в страната

17:58 | 18.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Жителите на Канада по всяка вероятност са консумирали марихуана на стойност 6,2 млрд. канадски долара (4,8 млрд. щатски долара) през 2015 г. Това показват данни на държавната статистическа агенция в страната, цитирани от Bloomberg.

Според службата общите изчисления както за незаконния пазар на марихуана, така и за разрешената от закона продажба на медицинска марихуана, са „експериментални“, като е възможно потреблението да бъде най-малко 5 млрд. канадски долара (3,8 млрд. щатски долара).

Данните показват, че общо 698 тона канабис са били консумирани, като средната цена за грам варира между 7,14 и 8,84 канадски долара.

Предполага, се че 4,9 млн. канадци употребяват наркотичното вещество. 

„Необходимо е канадската национална статистическа система да се приспособи към измерването на икономическото и социално влияние на легализирания канабис“, се посочва в доклада на службата.

Канадският премиер Джъстин Трюдо неведнъж е заявявал, че е ангажиран с пълното легализиране на марихуаната до юли следващата година. Засега употребата й за медицински цели е частично разрешена.

В момента лицензираните производители на марихуана в Канада осигуряват около 5% от очакваното търсене за немедицински цели, обслужвайки около 200 хил. пациенти с рецепта. Но след легализирането й следващата година се предполага, че към тази бройка ще се прибавят милиони други, пише сайтът oilprice.com.

В същото време само през последната година броят на хората, използващи марихуана за медицински цели, се е утроил и нараства с около 7% всеки месец.

Ако бъде легализиран напълно, опиатът може да донесе приходи от 22,6 млрд. долара по данни на Deloitte – това представлява повече от приходите от бира, вино и спиртни напитки, взети заедно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още