Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

АОБР поиска оставките на ръководството на БЕХ, БНЕБ и ТЕЦ „Марица Изток 2“

Организацията изтъква рекордно високите цени на електроенергията, които на 9 февруари са били над два пъти по-високи от средните за Европа

АОБР поиска оставките на ръководството на БЕХ, БНЕБ и ТЕЦ „Марица Изток 2“

Снимка: Pixabay

В декларация, разпространена в медиите, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), алармира, че от началото на тази година цената на електроенергията за индустрията в страната е най-висока за цяла Европа, като призова за незабавни оставки на ръководството на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ). 

В АОБР влизат Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Във въпросната декларация от АОБР посочват, че извънредно високите цени на електроенергията се виждат особено ясно при пазарен сегмент „Ден напред“, на който се търгуват около две-трети от количествата енергия на свободния пазар.

„Единствената по-висока цена, тази в Гърция, е несъпоставима, тъй като включва и някои мрежови такси, освен активната енергия“, подчертават от асоциацията.

Още по темата

Според АОБР основната причина за това цените в България да са с между 20 и 50% по-високи от тези в останалата част на Европа е „некадърното и/или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и БНЕБ“.

От АОБР са категорични, че БЕХ е „монополист на борсата и очевидно използва монопола си като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия и българската икономика“.

В същото време в декларацията се посочва, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ упорито не изпълнява препоръките на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да продава на цени над 93,33 лв за мегаватчас, „престоява и трупа загуби“, а индустрията внася електроенергия на значително по-високи цени.

„…при некадърното и/или корумпирано управление на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от произведената електроенергия, съкрати производството с тези 15% и се превърна във вносител“, подчертават от АОБР.

Според тях БНЕБ все още не предлага стандартизирани по време продукти на пазара на „Дългосрочни договори“ и че „не е нормално да има възможност да се оферират отклонения от – 100% до +500% …“

В декларацията още се изтъква, че на 9 февруари (неделя) цената на електроенергията в България е била над два пъти по-висока от средната за Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия.

От АОБР смятат, че „енергийните олигарси“ се възползват от слабите места на системата, нарушавайки законите в ущърб на обществото.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
6
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Гелосаният домус нещо се разскимица, като другите почнаха да цоцкат от него. Иначе, като той усвояваше / "приватизираше" от другите - проблем нямаше :D
1
 
3
 
2
Mavi Goz до: national power
преди 7 месеца
Оооо, и на мене много ми се смяха... ;) :lol: И сега ми се смеят, като им пишем какво ше стане след зелената оргия ... :lol:
4
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Тия смеш..ници нали искаха пазар.Ето им пазар.Сега защо реват?А това с цените на тока в Германия искрено ме разсмива.Като говорех до какво ще доведе въвеждането на борса в България тука ми се присмиваха.

Още от Енергетика
Защо да изберем доставчик на електроенергия?