Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

БФИЕК поиска отделни търгове за продажба на ток за индустрията

Липсва стабилност на енергийната борса у нас, предупреждават от организацията

БФИЕК поиска отделни търгове за продажба на ток за индустрията

Снимка: Investor.bg

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) поиска мерки в подкрепа на бизнеса заради високите цени на електроенергията и на природния газ в България и в Европа. Според тях е необходимо да бъдат организирани отделни търгове за електроенергия за енергоинтензивната индустрия, както и да бъде въведен механизъм за компенсиране на непреки разходи за емисии въглероден диоксид.

"Това е позволена помощ от страна на ЕК, като критериите за допустимост са определени в конкретни насоки", пишат от организацията в съобщение до медиите.

Още по темата

От БФИЕК отбелязват още, че цената на електроенергията на свободния пазар в сегмента "Ден напред" са се увеличили три пъти спрямо миналата година, а на природния газ - близо пет пъти. В допълнение цената на квотите за въглеродни емисии е рекордно висока и вече надхвърля 60 евро за тон.

На фона на тези фактори липсва стабилност и предвидимост на енергийната борса у нас, посочват още от организацията. Те са притеснени, че високите цени отново ще накарат големи предприятия да преустановят дейността си, тъй като губят конкурентоспособност.

Затова от БФИЕК настояват в своята позиция за осигуряване на стабилност на енергийните пазари и ограничаване на отрицателното въздействие на цените на енергията върху конкурентоспособността и жизнеспособността на българската индустрия.

Освен отделните търгове и компенсацията за въглеродните емисии от организацията предлагат още и облекчаване на всякакви други тежести в крайната стойност на енергията, съгласно насоки на ЕК, за бъде облекчен бизнеса от високите цени на енергийните ресурси.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Потвърждава се тенденцията за рекордни цени на тока в началото на 2022 г.