IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква поскъпването на газа да продължи и през есента

Цената на европейските пазари се повишава, посочват от компанията

10:03 | 11.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" очаква цената на природния газ да продължи да се повишава и през есента, става ясно от публикация на газовата компания. Съгласно изискванията на законодателството "Булгаргаз" публикува в медиите очакванията си за новата цена на суровината за месец напред - през септември.

Изчисленията на държавната компания показват, че цената на природния газ тогава ще достигне 55,62 лева за мегаватчас, или 28,44 евро за мегаватчас. Спрямо цената, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 1 юли това е повишение от малко над 11%.

От "Булгаргаз" коментират, че прогнозата на европейските газови пазари е за цена на суровината от 34 евро на мегаватчас през септември.

Движението на цената в  европейските газови хъбове е само един от компонентите на цената на българския пазар. Методологията предвижда още и съобразяване с движението на цената на алтернативните горива, но с известно закъснение (6-9 месеца).

В микса на "Булгаргаз" влиза газът от "Газпром" и от Азербайджан, а през зимните месеци - и от хранилището в Чирен. В летните месеци обаче компанията нагнетява газ в съоръжението, за да може да го ползва през зимата, когато и цената е по-висока заради търсенето на газ.

"Булгаргаз" ще внесе искането си за цената на газа за септември в енергийния регулатор през август.

Компанията вече е заявила новата цена за август, която ще бъде обсъдена от експертите от енергийния регулатор в следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Щом американци се намърдаха в собствеността няма начин да не поскъпва драстично. Целта на техният живот е всичко да поскъпва с мотото "конкуренцията намаля цените". Ама накрая само се намаля бюджета на обикновените хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още