Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгаргаз" очаква продължаващ ръст на цената на природния газ

През тази година традицията за намаляване на цената на газа през летните месеци може и да не бъде спазена

"Булгаргаз" очаква продължаващ ръст на цената на природния газ

Снимка: Архив Ройтерс

През юли цената на природния газ ще продължи да се повишава, сочи прогнозата на "Булгаргаз". Според изискванията на нормативната уредба от газовата компания уведомяват своите клиенти, че очакват природният газ да се търгува за 44,72 лева за мегаватчас.

Още по темата
Спрямо утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) сегашна цена на газа това представлява повишение от над 18 на сто.

От 1 май природният газ се продава за 37,71 лева за мегаватчас, като в тази цена не се включват таксите за пренос, ДДС и акцизи.

Причината за повишението е пазарната конюнктура, посочват от "Булгаргаз". От март 2020 година има нова методика за изчисляване на цената на природния газ от "Газпром", в която се включва и пазарен компонент - цената, постигната на водещите европейски газови хъбове.

По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов по време на изслушване в Народното събрание делът на пазарния компонент в цената на газа в България е около 70%. Върху формирането на цената влияят още фактори като движението на цените на петролните деривати - газьол и мазут, но с известно забавяне.

Цената на "Булгаргаз", която се утвърждава всеки месец от КЕВР е микс, в който се включва още и цената на газа от Азербайджан, а в зимните месеци - и от газовото хранилище в Чирен. Сега обаче настъпва сезонът на пълнене на хранилищата. По традиция през летните месеци потреблението на газ е по-слабо и цените тръгват надолу. Това е моментът, в който газовите оператори обикновено захранват своите хранилища.

Преди да бъде утвърдена цената на "Булгаргаз" за юли, дружеството трябва да поиска от КЕВР да разгледа цената за юни. На този етап липсва информация дали заявлението е подадено в енергийния регулатор.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ЧЕЗ получи две отличия на Годишните награди за отговорен бизнес 2020