IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква рязко поскъпване на газа от юни

Заради проверката в газовото дружество КЕВР още не е определила цената на газа от 1 април

17:58 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Булгаргаз" публикува изчисленията си за цената на природния газ от 1 юни и според тях ще има рязко повишение - с почти 19 на сто спрямо цената през март. Заради проверка в газовото дружество на този етап Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) още не е определила цената на газа от 1 април.

"Булгаргаз" поиска от началото на този месец газът да поскъпне до 32,32 лева за мегаватчас, но при анализите си от КЕВР установиха, че могат да смекчат увеличението - не с 12,85%, а с 12%, тоест до 32,09 лева за мегаватчас.

Причината е, че "Булгаргаз" има надвзети приходи от 2020 година.

Заради тези изчисления обаче Министерството на енергетиката започна проверка на дейността на "Булгаргаз", за да уточни какви са тези надвзети приходи. В резултат и от газовата компания не успяха да внесат навреме актуализираната си прогноза за цената на газа и КЕВР още не няма решение за цената на газа през април.

На 1 март енергийният регулатор определи цена на природния газ в размер на 28,64 лева за мегаватчас.

Сега от "Булгаргаз" изчисляват, че от 1 юни природния газ трябва да е с цена от 35,74 лева за мегаватчас. От газовото дружество уточняват, че причината за този ръст на цената е поскъпването на петролните деривати на световните пазари, както и на газа на европейските хъбове.

Използването на надвзети приходи за смекчаване на поскъпване на цената на природния газ не е новост и КЕВР няколко пъти е използвала този похват. Това се случи и през лятото на 2018 година, а от "Булгаргаз" се оплакаха, че надвзетите приходи са "само на хартия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още