IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска поскъпване на природния газ с почти 13% през април

Тенденцията за повишаване на цената ще се запази и през май, сочат очакванията на газовата компания

20:45 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поскъпване на природния газ от 1 април с почти 13% поиска общественият доставчик "Булгаргаз" в своето заявление до Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). От компанията очакват тенденцията за повишаване на цената да се запази и през май.

В своето заявление от "Булгаргаз" посочват, че от 1 април природния газ, доставян за клиентите на компанията ще бъде 32,32 лева за мегаватчас. От КЕВР одобриха цена от 28,64 лева за мегаватчас от 1 март.

С промени в законодателството през пролетта на 2020 година цената на природния газ се актуализира всеки месец.

Още в края на февруари от газовата компания обясниха, че влияние на пазарите ще окаже поскъпването на петрола в последните месеци. Това увеличение на цената се отразява с малко закъснение върху петролните деривати, които участват във формирането на цената на природния газ у нас.

Друг компонент е цената на суровината на европейските газови пазари.

В микса на "Булгаргаз" се включват доставките по договора с "Газпром Експорт", газа от Азербайджан и обикновено по това време на годината газ от хранилището "Чирен".

От газовата копания прогнозират още, че ефектът от скъпия петрол ще продължи да се отразява върху цената на газа и през май. Заявката на този етап е за поскъпване до 34,44 лева за мегаватчас, или с малко над 20% спрямо сегашните нива.

Досега от КЕВР се въздържаха да правят промени по отношение на цената на топлинната и електроенергията, произведена по комбиниран способ, въпреки промените в цената на природния газ. От 1 април обаче идва краят на отоплителния сезон и регулаторът може и да обмисли промяна.

Комисията до този момент отчита, че цената на природния газ се движи спрямо техните прогнози преди началото на газовата година (1 октомври).

Решението за цената на природния газ от 1 април ще бъде взето от КЕВР след актуализация на предложението от страна на "Булгаргаз". По традиция от последните дни това се прави на самата дата, а експертите на комисията преглеждат в бърз порядък заявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още