IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Природният газ у нас е по-евтин спрямо ЕС от началото на 2021 г.

Поскъпването на петрола ще се отрази в сметките на газовата компания през април

11:11 | 24.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на годината природният газ, който "Булгаргаз" продава на своите клиенти, е с 14-15% по-евтин спрямо цената на европейските пазари, коментира директорът на компанията Николай Павлов по време на открито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). На него беше обсъдена цената на суровината от 1 март.

Според данните на обществения доставчик през февруари цената на природния газ за българските потребители е била с 20-22% по-ниска спрямо европейските пазари. Тази тенденция ще се запази и през март.

От компанията обаче очакват поскъпване на "синьото" гориво от април. Тогава в цената ще се отрази поскъпването на петрола, съответно и на петролните деривати, които участват в ценообразуването на природния газ, който компанията купува от "Газпром" и Азербайджан.

От началото на декември 2020 година до средата на февруари петролът поскъпна с 38% на световните пазари, изчисли Николай Павлов. Причината е възстановяването след пандемията, ограниченият добив и повишеното потребление на суровината след необичайно ниските температури в САЩ.

На европейските пазари цената на природния газ през януари и февруари е около 20 евро за мегаватчас. В последната седмица се наблюдава леко понижение, допълни още той.

През март в ценовия микс на "Булгаргаз" ще влезе природният газ, купуван от "Газпром" и от Азербайджан, както и количествата, добити от хранилището в Чирен. Заявката на компанията в началото на февруари сочи намаление на цената с около 13% до 28,64 лева за мегаватчас. Днес Николай Павлов изрази своята увереност, че тази заявка ще се запази до 1 март.

На 1 март КЕВР ще утвърди новата цена на газа на базата на актуализирани данни от обществения доставчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още