IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" не споделя търговски тайни със собственика си

Целта на това ограничение е да бъде опазена независимостта на оператора на газопреносната мрежа на България

12:21 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газовият оператор „Булгартрансгаз“ не споделя търговски тайни дори и със своя фактически собственик – Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и с други свързани предприятия в групата, става ясно от стенограма от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Целта на забраната е запазване на независимостта на преносния оператор. КЕВР наблюдава комуникациите между оператора и вертикално интегрираното предприятие, за да гарантира, че това изискване се спазва.

В резултат от тези ангажименти регулаторът анализира искане на „Булгартрансгаз“ за насочване на счетоводни сметки към БЕХ, каквото задължение имат всички дъщерни дружества в холдинга, за да бъде изготвен единен сметкоплан на групата.

Заключението на експертите от КЕВР е, че газовият оператор може да предоставя на своя собственик синтетична оборотна ведомост и главната книга, но не и информация, която е търговска тайна, каквито например са аналитичните оборотни ведомости.

По време на дискусията от енергийния регулатор отчитат, че в състава на БЕХ има още един оператор на мрежа – Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От него обаче не е постъпило искане във връзка с изграждането на новата система за отчет в Холдинга.

Съответната дирекция в регулатора планира да провери как е решен този проблем и дали независимостта на ЕСО не е поставена под риск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още