IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България

Лицензът се отнася за гръцката част на газопровода и е с давност от 50 години

16:14 | 19.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приключи процесът по лицензиране на гръцкия участък от интерконектора Гърция-България (IGB), съобщи гръцкият държавен газов доставчик DEPA, цитиран от Bloomberg и Euro2Day. 

В четвъртък гръцкият регулаторен енергиен орган (PAE) е предоставил лиценз за независима газопреносна система на междуправителственото дружество ICGB AD, което е изпълнител на проекта. Лицензът се отнася за гръцката част на газопровода и е с давност от 50 години.

С предоставянето на този лиценз ICGB вече притежава всички необходими разрешителни за стартиране на изграждането на междусистемната връзка между България и Гърция.

Според решението IGB Ще се свърже с гръцката национална газова мрежа, с Трансадриатическия газопровод (TAP) и с българската национална газова мрежа, като в същото време ще засили позициите на Гърция и България като енергийни центрове, допринасяйки за развитието на конкуренцията на газовия пазар и генериране на ползи за местните потребители.

ICGB, чието седалище се намира в България, е 50% собственост на българското държавни енергийно дружество „Български енергиен холдинг“ ЕАД и на гръцката „Посейдон“. Акционерите в гръцката компания са DEPA, която притежава 50%, и италианската Edison, която държи останалата част.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още