Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България

Лицензът се отнася за гръцката част на газопровода и е с давност от 50 години

DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България

Снимка: Ройтерс

Приключи процесът по лицензиране на гръцкия участък от интерконектора Гърция-България (IGB), съобщи гръцкият държавен газов доставчик DEPA, цитиран от Bloomberg и Euro2Day. 

Още по темата

В четвъртък гръцкият регулаторен енергиен орган (PAE) е предоставил лиценз за независима газопреносна система на междуправителственото дружество ICGB AD, което е изпълнител на проекта. Лицензът се отнася за гръцката част на газопровода и е с давност от 50 години.

С предоставянето на този лиценз ICGB вече притежава всички необходими разрешителни за стартиране на изграждането на междусистемната връзка между България и Гърция.

Според решението IGB Ще се свърже с гръцката национална газова мрежа, с Трансадриатическия газопровод (TAP) и с българската национална газова мрежа, като в същото време ще засили позициите на Гърция и България като енергийни центрове, допринасяйки за развитието на конкуренцията на газовия пазар и генериране на ползи за местните потребители.

ICGB, чието седалище се намира в България, е 50% собственост на българското държавни енергийно дружество „Български енергиен холдинг“ ЕАД и на гръцката „Посейдон“. Акционерите в гръцката компания са DEPA, която притежава 50%, и италианската Edison, която държи останалата част.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
БФИЕК сигнализира за "екстремни ценови равнища" на енергийната борса