IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите решават за оръжията за Украйна на извънредно заседание на 4 май

Парламентът ще изслуша премиера и енергийния министър във връзка с прекъснатите доставки на руски природен газ

15:00 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 4 май. Основните точки от дневния ред на депутатите е спирането на доставките на природен газ от Русия, както и доставката на оръжие за Украйна, става ясно от съобщение на пресслужбата на Народното събрание.

В сряда (27 април) "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша, защото и двете страни отказаха да се съобразят с исканията за плащане в рубли. Това повдига въпроса за енергийната сигурност на страната на фона на голямата зависимост от руския природен газ.

По тази причина и депутатите ще изслушат премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов, както и директорите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ръководителите на Държавна агенция "Национална сигуронст" (ДАНС) и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

Втората точка от дневния ред е дискусията за предоставяне на военна помощ за Украйна. Досега повечето от партиите в парламента декларират подкрепата си за решение, с което да бъде даден мандат на правителството да достави оръжие за Киев. Против официално се заявяват от "БСП за България" и "Възраждане".

Преди ден държавният глава Румен Радев също заяви, че е против предоставянето на оръжие за Украйна.

Днес (28 април) премиерът Кирил Петов е на посещение в Украйна и посети разрушените от военните действия сателитни градове на Киев Бородянка и Буча. По-късно се очаква и среща на Петков с украинския президент Володимир Зеленски.

"Със сигурност ще кажа на президента Зеленски, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия и като част от демократичния свят, като част от Европейския съюз, ще застанем до Украйна", коментира българският премиер, цитиран от правителствената пресслужба.

Според Петков войната не е просто битката на Украйна, а е цивилизационен избор от коя страна искаме да застанем. Той коментира още, че очаква предложението за отпускане на военна помощ за Киев да бъде подкрепено с мнозинство в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още