IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дмитрий Песков: Няма договорки за доставки на газ в България по "Турски поток"

При разговорите между Путин и Борисов не са постигнати конкретни договорености, заяви говорителят на Кремъл

08:48 | 31.05.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия и България проявяват интерес към развитие на проекта "Турски поток" в посока България, но при преговорите между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов не са постигнати конкретни договорености. Това заяви вчера пред медии говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков уточни, че засега няма постигната договореност по въпроса. 

"Нямаше и задача да се постигне договореност, нямаше и възможност на преговорите между президента и премиера да се договори това", отбеляза той и допълни, че "България проявява интерес". По думите на Песков "реализирането на този интерес на практика е обусловено от редица причини"."Невъзможно е да се реализира, без да има определени гаранции от страна на Европейската комисия, на самата България, предвид предишния опит", каза Песков, цитиран от БТА.

Припомняме, че в сряда след срещата си с Владимир Путин българският премиер Бойко Борисов обяви, че Русия няма против да се направи връзка по сушата между строящия се "Турски поток" и България, чрез който да се захранва газовият хъб "Балкан". Въпреки това обаче всички детайли по разходите за свързването с газовата мрежа, като и по-важното: условията по търгуването и транзитирането на газа ще се договарят тепърва. България се надява да останат и транзитните доставки през Украйна, добави премиерът.

Песков допълни, че българската страна е представила идеята за създаване на хъб.

"Имат желание да получат някое разклонение, но въпросът е - откъде, по коя линия, през какви граници", каза говорителят на Кремъл.

Песков отбеляза, че навремето газопроводът "Южен поток" е бил в посока България, а "Турски поток" вече фактически е изграден и е по-сложно да се прави ново включване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Докато нямаме втори доставчик на газ, руснаците ще се гъбаркат с нас както си искат. Няма как да ни гледат сериозно. Помислете си как един човек гледа на някой, който е напълно зависим от него. Ако се грижи за него - иска послушание. Това е човешката природа. Партньорство може да има само, когато и двамата могат да минат един без друг ако се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Спящият бик
преди 5 години
И двете, дядо попе, и двете :) Нищо няма договорено, само шум за два дена. Както, внпрочем, нямаше и нищо договорено за Южен поток - там трябваше да се подпишем на бял лист под общи лафове от типа "вервайте ни". Язък за роболепното поведение на премиера на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Кой лъже?Руснаците или корумпираното правителството на ГЕРБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
"на пазарен принцип" :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
Aми не е верно !!! "Пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков заявил, что Россия может построить вторую нитку Турецкого потока в Болгарию напрямую через Черное море"Eто публикацията в цял вид във Взгляд.Който може да чете - да чете.https://vz.ru/news/2018/5/30/925399.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още