IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданите нямат право да обжалват решения на КЕВР, отсъди Конституционният съд

Институцията беше сезирана по казуса от омбудсмана Мая Манолова през пролетта

18:24 | 03.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гражданите нямат право да обжалват ценовите решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), отсъди Конституционният съд. Институцията беше сезирана от омбудсмана Мая Манолова през пролетта.

Според мотивите на Съда, публикувани на сайта, със своето решениеенергийният регулатор създава пределна цена, тоест ограничение за предложителя да договаря с потребителя по-висока цена. Това ограничение възниква преди да бъде направена офертата до потребителя.

"С оглед на това не може да се поддържа, че обсъжданото решение на КЕВР – административен акт, който тя е надлежно овластена да издаде – би могло да засегне правата на неограничен кръг лица", посочват конституционните съдии.

Мая Манолова твърдеше, че енергийният регулатор издава административни актове, с които се утвърждават цените на електроенергията и природния газ. Те са насочени към конкретните енергийни предприятия, които имат лиценз да извършват дейност, но реално засягат потребителите на тези услуги и поиска и самите крайни потребители да имат правото да обжалват актовете. 

Конституционният съд обаче се позовава на свое решение от 1995 година, в което е прието, че „Законовата или доктринална квалификация на един административен акт като нормативен, индивидуален или общ, вътрешноведомствен или външен не може да бъде конституционен критерий и не изключва този акт ex constitutione от кръга на съдебно обжалваемите актове“.

В същото решение е определено, че „Преценката дали един административен акт нарушава или застрашава права или законни интереси на граждани и/или юридически лица, може да бъде извършена само от компетентния съд, след изясняване на конкретните обстоятелства и тълкуване на конкретния административен акт.“

Така заключението е, че с посочената в чл.36а, ал.2 от Закона за енергетиката квалификация „индивидуален административен акт“ не се засягат пряко права и свободи на гражданите и конкретно тези по чл. 56 и чл. 120 от Конституцията. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още