IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Попов: Нужна е комерсиализация на научните изследвания в енергетиката

Експертът препоръча по-голяма активност за прилагане на соларната и вятърната енергия и водородната индустрия

11:07 | 03.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;contourglobal.com</em></p>

Снимка: contourglobal.com

Европа трябва да има по-бърза комерсиализация на научните изследвания в електронергийния сектор. Това препоръча Юлиан Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Неизбежно е спирането на въглищните централи, особено в Европа. Става въпрос за поетапно затваряне. Обсъжда се какво точно ще бъде мястото на газа в този преход. Вече влизаме в период на усложнена, комплексна диверсификация от енергийни решения. Важно е дали, когато се използват въглища, се плаща пълната им цена – става дума и за въздушното замърсяване, емисиите. Когато тези стойности се добавят към стойността на въглищата, те стават доста скъпи. В този смисъл въглищата влизат в тежка конкуренция с други горива. Енергийната ефективност е най-евтината и устойчивата алтернатива", коментира експертът.

Той е на мнение, че от гледна точка на производство на килотватчаса електроенергия вятърната и соларната енергия са значително по-евтини.

"При тях съществува проблемът за неравномерно производство. След това е газът, следван от въглищата и атомната енергия. Атомната енергия и въглищата са най-скъпите. Технологиите се развиват лавинообразно и в света се появява силна технологична конкуренция, от която Китай започва да печели сериозно. Трябва да се инвестира в иновации и икономико-енергийни промени в широк спектър. Следва и да се работи и в областта на транспорта и селското стопанство", препоръча Юлиан Попов.

Той е на мнение, че Европа страда от късната комерсиализация на научните изследвания, докато САЩ и Китай са силно заинтересовани от случващото се електроенергийния сектор.

“Работещите във въглищното производство имат всички основания да искат да запазят работата си. Трябва обаче да погледнем икономическите показатели на електроцентралите. Те не са добри. Нужно е да се обмисли работеща алтернатива, която да удовлетвори работещите, смята експертът. – Една от тях е "Марица-Изток" да се превърне в нова индустриална зона, съсредоточена в новата енергетика. Там има невероятно условия това да се реализира – добра инфраструктура, огромна площ държавна земя. Освен това там работят инженери и техници."

Старши политическият съветник на Европейската климатична фондация препоръча по-голяма активност за прилагане на соларна и вятърна енергия, за развитие на батериите, водородната индустрия и всички технологии на съхранение на енергията, на електромобилността.

“Новата икономика е свързана с нови сектори, които биха могли да намерят добро приложения в "Марица-Изток"", смята Юлиан Попов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още