IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жегата натовари рекордно електроенергийната мрежа

Има достатъчно заместващи мощности, за да се покрие увеличеното потребление, пишат от ЕСО

17:28 | 30.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Товарът на електроенергийната мрежа в 14 часа на 29 юли достигна 5123 мегавата, което е най-високото ниво за последните шест години. Справка в оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че днес (30 юли) товарът е по-нисък, но отново е над нивото от 5000 мегавата.

14 часа е пиков в следобедните часове, отбелязват в съобщение от ЕСО. Потреблението е високо заради горещините, обхванали страната и се увеличава с 11% спрямо средното потребление в дните между 19 и 25 юли. Данните за 29 юли показват, че в страната са потребени почти 107 гигаватчаса електроенергия.

Потреблението се покрива от двата блока на АЕЦ "Козлодуй" и кондензационните ТЕЦ - общо над 70% от товара в системата.

Към 16:30 часа на 30 юли водните централи осигуряват 11%, а фотоволтаиците - почти 7 на сто от генерацията в енергийната система. Заради тихото време вятърните турбини не работят и осигуряват около 0,5% от товара.

От ЕСО допълват още, че има достатъчно резервни мощности, за да бъде посрещнато повишеното потребление на електроенергия. Данните на сайта им показват още, че освен за задоволяване на вътрешното потребление, производителите на електроенергия имат достатъчно мощности за покриване на нуждите и на съседните енергийни пазари.

Прогнозите на метеоролозите са, че през следващите дни високите температури ще продължават, а очакванията на ЕСО са пиковете в следобедните часове в почивните дни да се движат в диапазона 4700-5000 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още