IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Комаров: Големите енергийни проекти не могат да бъдат реализирани без държавата

Бихме се радвали да участваме в реализацията на АЕЦ "Белене" под удобната за България форма, каза ръководителят на “Росатом”

14:58 | 25.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите енергийни проекти не могат да бъдат реализирани без участието на държавата под една или друга форма. Каква точно и доколко - правителставата решават. Това заяви първият зам.-генерален директор на “Росатом” Кирил Комаров. Той участва в представянето на дейностите за удължаване на срока за експлоатация на шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Препоръката на руската корпорация е да се анализират всички възможни варианти за реализацията на централата.

Знаем какви изисквания постави българското правителство за реализацията на АЕЦ "Белене" - изцяло на пазарен принцип и без държавни гаранции, посочи Комаров и допълни, че когато България изготви процедурата за избор на стратегически инвеститор, "Росатом" ще се запознае с условията и ще прецени дали да участва. 

Спорид него българската държава вече е сериозно ангажирана с проекта чрез покупката на оборудването и подготовката на площадката.

По изчисления на правителството дотук сметката показва, че за втората централа са похарчени около 3 млрд. лева.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова благодари за сътрудничеството с "Росатом" по проекта за удължаване на срока за експлоатацията на пети и шести блок и коментира, че има потенциал за задълбочаването на връзките в енергийната сфера, от който може да се възползваме в близко бъдеще.

Комаров заяви още, че активно се работи и за доставките на ново поколение гориво за ядрената централа, както и за ремонтната дейност и съхранинето на отработеното ядрено гориво.

"Приветстваме решението на правителството за възстановяване на работата на АЕЦ "Белене", каза още той и допълни, че това е важен проект за енергийната сигурност на страната, както и за поддържане на ниските цени на електроенергията. 

“Бихме се радвали да участваме в реализацията на този проект под удобната за България форма, категоричен беше ръководителят на “Росатом”.

44 години след пускането на първия енергоблок в АЕЦ "Козлодуй" в Министерството на енергетиката бяха представени резултатите от проекта за удължаване на живота на шести блок в централата. Това дава втори живот на реактора, обясни по време на презентацията си Кирил Комаров.

Всички изследвания и оценки са потвърдили безопасността на работата на енергоблок и той ще може да бъде екслоатиран още 30 години. Сега следва подаването на документацията в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). По закон Агенцията може да даде лиценз за работа за 10 години, който може да бъде удължаван.

По проекта са били планирини 227 дейности, от които досега вече са извършени 138. Останалите ще бъдат довършени до края на годината и през следващия лицензионен период. Обновяването на блока е извършено изцяло със собствени средства, обяви от своя страна Теменужка Петкова.

Срокът на експлоатацията на другия работещ блок в централата - пети, беше удължен в края на 2017 година.

АЕЦ "Козлодуй" произвежда 33% от електроенергия в страната и е гарант за енергийната сигурност на страната, припомни още енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Паралелно на това, целият кретено-масонски капитализъм, безсмислена икономика обслужваща само прасетата на върха на пирамидата и цялата его-парадигма на нисшият разум предстои да бъдат заличени от планетарните изменения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още