IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Направихме промяна в Плана за възстановяване за по-зелена енергетика

ЕК одобри схемите на правителството за подкрепа на всички купуващи електроенергия от свободния пазар

10:45 | 04.02.22 г. 1
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Направихме ревизия на Плана за възстановяване, който предвижда по-независима и по-зелена енергетика, каза премиерът Кирил Петков по време на блиц контрола в Народното събрание. Той заяви, че проект на документа е изпратен до Европейската комисия, която "приветства тези нови промени".

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев посочи, че планът е изпратен в Брюксел без обществено обсъждане и без някой да е видял тази нова версия. Премиерът обеща да има обществени дискусии, но призова да се изчака "две-три седмици", за да има по-добра версия на плана.

Дончев, който отговаряше за управлението на европейските фондове в кабинета на ГЕРБ, коментира, че времето в този случай вече има значение, защото средствата по Плана трябва да бъдат усвоени до края на 2023 г.

Пренаписването на Плана за възстановяване, който беше внесен веднъж от служебното правителство, се наложи заради множество забележки от страна на ЕК. Сега са направени сериозни промени в редица секторни политики, поясни Кирил Петков пред депутатите. Като пример той даде сектор "Енергетика" и предвидената парагазова централа в Маришкия басейн. Това обаче е щяло да повиши зависимостта на България от руския природен газ.

Петков отчете още и голямата зависимост на страната от руските енергийни доставки - на природен газ и ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Той посочи, че напрежението между Украйна и Русия носи риск от санкции и увеличаване на енергийната несигурност за България.

Премиерът коментира по време на блиц контрола, че в правителството е планирало да има работна група, която да анализира проблемите на общините с високите сметки на тока. Но медийни публикации, включително за сериозни разлики в цената на улични лампи в София, са накарали управляващите да обвържат допълнителните помощи, които ще поискат общините, след проверка как се харчат публичните средства на общините.

По тази причина и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е натоварена да проверява сметките на общините, които искат допълнителна подкрепа, поясни още Петков и допълни, че местните власти вече получават средства по схемите за подкрепа на участниците на свободния енергиен пазар на базата на потребен мегаватчас електроенергия.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че компенсациите за януари и февруари за общините ще бъдат по 250 лева за мегаватчас. Те ще бъдат включени в сметките за февруари. Схемите, предложени от правителството за компенсации на всички, които купуват ток от свободния пазар, са получили одобрението на Европейската комисия, допълни той.

Василев коментира, че в проекта за Бюджет 2022 има увеличение на режийните разходи за общините с 15%. Създадената работна група, която ще проверява парите на местните власти, ще анализира и схема за създаване на общи търгове за електроенергия за бюджетни и общински предприятия. Този механизъм е трябвало да бъде създаден при либерализацията на стопанските потребители, направена през 2021 г., категоричен беше финансовият министър.

По време на блиц контрола Василев анонсира още, че работна група подготвя закон, който да визира действия във връзка с външни санкции, които могат да доведат до проблем за банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Браво,Киро.Продължавайте промяната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още