IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Предлагаме механизъм за компенсация на скъпия газ на ниво ЕС

Част от мерките е предложение за намаляване на акцизите на горивата, поясни премиерът

11:12 | 23.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) ще обсъди няколко идеи за намаляване на цената на газа в общността, представени от България, съобщи преди началото на заседанието на Министерския съвет днес (23 март) премиерът Кирил Петков. Една от тях е таван на цената на газа до 50 евро за мегаватчас.

Според идеята на България общността ще купува газ чрез общ преговорен екип с доставчиците, за да може да бъде постигната по-добра цена. Специален механизъм ще компенсира страните, ако не може да бъде договорен газ с цена до 50 евро за мегаватчас, обясни още премиерът.

Общи покупки на природен газ в ЕС се обсъжда от години като част от идеята за създаване на европейски Енергиен съюз, зародила се през 2015 година, а през 2016 година ЕК препоръча на страните от общността да "споделят" газовите си находища в случай на криза. Досега обаче тези насоки са оставали до голяма степен на хартия.

На фона на проблемите в газовия сектор през последните месеци въпросът за общите доставки отново дойде на дневен ред. В края на 2021 година темата беше дискутирана и в Европейския парламент.

България е предложила още и координирано намаляване на акциза върху горивата в ЕС. "Ако това се случи, ще покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика", поясни Петков.

В момента страната ни има най-ниската възможна ставка на акциза в общността. Решение за акцизите на горивата трябва да получи одобрението на всички страни от ЕС.

Кирил Петков коментира още, че се водят активни преговори с доставчици на втечнен газ, за да може ЕС да има "План Б", независимо от изхода на войната в Украйна. От неговите думи стана ясно, че страната ни ще подкрепи идеята за задължително пълнене на газохранилищата до 90% преди новия отоплителен сезон.

Очакванията са, че до края на тази седмица ЕК ще публикува своето предложение за повишаване на сигурността на газовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 години
Ама ти май си по-про и по-тъ от Кирото? И по-харвар от него, щом не виждаш очевидното - ТОА не става за нищо полезно. Пред него Боко е истински държавник исполин. И май е по-малко про.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не, първа стъпка е изчистването на общественото пространство от зловонни кремълски тpoлове, като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Първа стъпка - Кирото да си оди в Арвард за доограмотяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още