Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Какво предстои в процеса на либерализация на електроенергийния пазар?

Министерството на енергетиката публикува документ, в който описва ползите и рисковете от преминаването към свободния пазар на електроенергия

Какво предстои в процеса на либерализация на електроенергийния пазар?

Снимка: Pixabay

От 1 октомври 2020 г. небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа – ниско напрежение, трябва да излязат на свободния пазар. Как ще се променят доставките за тях след 1 октомври  - Министерството на енергетиката разяснява това в публикация, достъпна на сайта на институцията.

Какво предстои да се случи след 1-ви октомври 2020 г. на пазара на електрическа енергия?

За битовите клиенти на пазара на електрическа енергия няма да има промяна в ситуацията и те остават на регулирани цени, които се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Небитовите клиенти , присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, са задължени да излязат на свободния пазар на електрическа енергия. 

Какво налага промените?

Така направените промени в Закона за енергетиката са в съответствие с изискванията  на Директива на Европейския парламент и Съвета от 5 юни 2019 година относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС. 

Какви са ползите от излизането на свободния пазар за небитовите потребители? 

Още по темата

Тази мярка дава възможност за избор на доставчик на електрическа енергия, съобразен с профила на потребителя. Чрез нея също така може да се постигнат оптимални условия за доставка и балансиране, както и конкуренция между доставчиците на електрическа енергия и постигане на по-добри условия за потребителите.

Какви са сроковете?

В 30-дневен срок от влизането в сила на Закона за енергетиката, т.е. до  26 юли 2020 г. дружествата „ЧЕЗ Електро България” АД, „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, „Енерго-Про Продажби” АД и „ЕСП Златни пясъци” ООД, в качеството им на крайни снабдители на електрическа енергия изпращат до всеки свой небитов краен клиент уведомление за прекратяване снабдяването с електрическа енергия от 1 октомври на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение.

Също така до 26 юли въпросните ЕРП дружества ще публикуват на интернет страниците си списък с небитовите клиенти на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, в съответната лицензионна територия.

До 31 август КЕВР утвърждава образец на типовия договор, с който се уреждат правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия от досегашния доставчик.

До 30 септември всеки небитов клиент следва да сключи договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени или да остане при досегашния доставчик, в ролята му на търговец на електрическа енергия с типов договор.

Ако до 1 юли 2021 г. небитов клиент не е избрал доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, ще се снабдява от досегашния си доставчик, но в качеството му на доставчик от последна инстанция.

Какво ще се случи ако до 30-ти септември 2020 г. не сте сключили договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени?

В случай, че до 30 септември включително не сте сключили договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, доставката на електрическа енергия от 1 октомври ще продължи да се извършва от досегашния ви доставчик в качеството му на титуляр на лицензия за „търговия с електрическа енергия“.

За осъществяване на доставка на електрическа енергия в горепосочения случай досегашният Ви доставчик, но в качеството си на търговец, ще сключи типов договор с Вас. До сключването на типовия договор, дружеството като досегашен доставчик в качеството си на краен снабдител осигурява доставката на електрическа енергия, при условие че Вие своевременно заплащате всички дължими суми във връзка с доставката. 

Типовият договор е със срок от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г. и се сключва по образец, утвърден от КЕВР.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Ползите за потребителите " ще са по високите цени ахахахаха!

Още от Енергетика
Наближава крайният срок за фирмите да си изберат доставчик на ток