IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР прие правила за борсовия пазар на ток

Регламентират се правилата за прозрачност на сделките и за сигурност на предоставяната информация

16:10 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие Правила за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия. Това е станало на закрито заседание на регулатора, съобщават от там.

Целта е да се постигне сигурност в обществените отношения, възникнали в резултат на търговията на електроенергия на организирания борсов пазар, като се регламентират правата и задълженията на търговските участници и на Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

С Правилата се обхваща цялостната дейност на борсовия оператор, включително на трите пазарни сегмента - „Ден напред“, „В рамките на деня“ и Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа енергия чрез двустранни договори. 

Регламентирани са процедурите за регистрация и достъп на търговските участници до електронните системи за търговия и сетълмент, правилата за оттегляне, отстраняване и изключване на търговски участници от борсовия пазар, реда, начина и условията за осъществяване на търговия на отделните пазарни сегменти.

Уточнени са действията, пораждащи финансови взаимоотношения и финансови задължения, както и предоставяните услуги по сетълмент на всички сегменти на борсовия пазар на електрическа енергия. Уредена е и отговорността на търговските участници при неизпълнение на задължения, произтичащи от участието им на борсовия пазар, както и от сключени договори за търговия на този пазар.

С  разпоредбите се създават условия за нормалното и сигурно функциониране на борсовия пазар и се регламентират правилата за прозрачно осъществяване на сделките и за сигурност на предоставяната в тази връзка информация, посочват от КЕВР.

Регламентирани са забрани за манипулиране на пазара и за търгуване с вътрешна информация, произтичащи от изискванията на Регламент на ЕС относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.

Проектът за Правила за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия и докладът на работната група беше публикувани на 10 април на интернет страницата на КЕВР и на Портала за обществени консултации. Вчера Комисията проведе обществено обсъждане, на което бяха поканени енергийни дружества, държавни органи, браншови организации, организации на потребители и др. В 14-дневен срок участниците в обсъждането имаха възможност да внесат в КЕВР писмени предложения по проекта. В окончателния си доклад и в приложената към него съгласувателна таблица регулаторът се произнесе с мотивирано становище по всяко направено предложение.

Приетите правила ще бъдат обнародвани в "Държавен вестник".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още